Отпушват трафика за събора в Рожен

Отпушват трафика за събора в Рожен | StandartNews.com

Подготовката за най-голямото фолклорно събитие в България тече с пълна сила. В дните от 15 до 17 юли ще има специална организация на движение, а ремонтите по основното направление Асеновград-Смолян ще бъдат спрени, за да се улесни максимално достъпът на туристите. Очаква се над 300 хиляди да изпълнят роженските поляни, за да се насладят на автентичния български фолклор, съчетан с уникалната природа на Родопите.

Именно огромният интерес е една от причините община Смолян да се ангажира със събитието в партньорство с Фондация "Рожен-наследство в бъдещето", както и с общините Чепеларе, Девин и Баните. "Общината няма преки финансови ползи от събора, но не това е най-важното. Важното е, че миналата година съборът беше наистина празник на българщината, на патриотизма. Това е марка, която си заслужава да използваме", каза кметът Николай Мелемов, който обяви, че ще бъде облечен за празника в народна носия.

Формата на основната програма се запазва, изявите на самодейците ще бъдат на четири сцени, вече са записани над 340 състава от цяла България, а заявките продължават. На поляните ще бъде опънат близо осем декара трикольор. "Нека всички, които желаят, да облекат децата си в носии", призова Симеон Караколев - управител на Фондация "Рожен-наследство в бъдещето", която е основен организатор на събитието.

Транспортната схема е готова, за пътуващите от различни части на страната се препоръчват и обходни маршрути през Девин, Кърджали и Лъки. По основното трасе - пътя Асеновград - Чепеларе - Смолян ще бъдат преустановени всякакви ремонтни дейности.

Обособяват се три обществени паркинга в Смолян, Чепеларе и Пампорово, както и паркинги в района на Рожен. При запълването на паркингите на ливадите има готовност да се отварят паркинги на територията на Чепеларе, бившата автогара, на територията на Смолян в кв. Устово, а туристите да ползват обществения транспорт за придвижване до самия събор.
На поляните ще има палатков лагер с 1200 места, ще работят 18 ресторанта с по 400 места, а цената на кебапчето, кюфтето и бирата няма да надхвърля 2 лева, обещаха още организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай