Откритие на над 3000 години направиха археолози. Ето какво е

Находката се датира от края на 14-и век пр.н.е.

Откритие на над 3000 години направиха археолози. Ето какво е | StandartNews.com

Бронзов меч, изработен преди повече от 3000 години, който е толкова добре запазен, че все още "почти блести", е открит в Германия, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се Баварската служба за опазване на историческите паметници.

От службата съобщават, че мечът, за който се смята, че датира от края на 14-и век пр.н.е. - средата на бронзовата епоха, е бил намерен по време на скорошни разкопки в Ньордлинген, между Нюрнберг и Щутгарт в южната част на Германия, съобщава БТА.

Мечът има бронзова осмоъгълна дръжка и идва от гроб, в който трима души - мъж, жена и момче, са били погребани скоро един след друг с бронзови предмети, се посочва в изявлението, направено от  Баварската служба за опазване на историческите паметници. Все още остава неясно дали тримата са били свързани помежду си, и ако е така - по какъв начин. 

"Все още предстои мечът и погребението да бъдат изследвани, за да могат нашите археолози да категоризират находката с по-голяма точност", каза ръководителят на службата Матиас Пфайл. "Но вече можем да кажем, че мечът е изключително добре запазен. Подобна находка е рядкост", допълва той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай