Открита е уникална експлозия на супернова

Получава се от "танц" на две звезди

Открита е уникална експлозия на супернова | StandartNews.com

Астрономи от Калифорнийския институт за технологии обявиха, че са открили уникална експлозия на супернова. Тя е станала през 2014 г., но светлината от нея едва сега е достигнала Земята, съобщава EurekAlert.

Досега този тип експлозии на супернова са били само теория. Сега за пръв път има преки наблюдения, че това е възможно и е процес, който се случва във Вселената.

Уникалното е, че става дума за верижна реакция от "смъртоносен танц" на две звезди в бинарна система. Преди около 300 години "мъртвото тяло" на масивна звезда е влязло в атмосферата на по-малка, активна звезда.

Учените все още нямат достатъчно данни, за да определят масивната звезда. Ясно е обаче, че масивната звезда е изживяла стандартният процес и се е преъврнала в неутронна звезда или черна дупка доста по-рано от по-малкия си придружител.

Черната дупка (или неутронната звезда), е достигнала и до ядрото на по-малката звезда, като е причинило неговия разпад. Процесът е бил много интензивен, като е изстрелял материал и отломки от звездата в пространството почти със скоростта на светлината.

В следствие на процеса са генерирани и рентгенови лъчи, които са били засечени от инструментите на Международната космическа станция и потвърждават, че процесът се е случил през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай