Откриха картина на Дали във вехтошарник

Творбата намерена в магазин за стоки втора ръка в САЩ

Откриха картина на Дали във вехтошарник | StandartNews.com

Картина на Салвадор Дали изскочи от вехтошарник. Кити Хоук, която работи в магазин за стоки втора ръка в Северна Каролина, САЩ, открила творбата, съобщава Smithsonian Magazine.

Обикновено магазинът продава творбите втора ръка за между 10 и 50 долара - но това конкретно произведение, изобразяващо две фигури в пастелни цветове, е оценено на значително по-висока цена, след като експертите го определили като отпечатък от изрязана на дърво картина, създадена и подписана от Салвадор Дали, съобщи Дарик нюз.

Жената се натъкнала на творбата, когато подреждала стоките, получени в магазина за по-нататъшна продажба. Картината предизвикала любопитство у нея и тя отнесла за експертиза в художествена галерия. Собственикът на галерията определил, че става въпрос за акварел на Салвадор Дали. На него художникът е изобразил жена в сини дрехи и мъж в червено. Творбата била продадена за 1200 долара, а постъпленията били дадени за благотворителност.

Салвадор Дали работел върху цикъл акварели въз основа на творчеството на Данте от 1957 г. по поръчка на Националната библиотека на Италия. Каталунският художник е трябвало да нарисува сто картини, но проектът бил отменен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай