Откриха двоен диамант в руска мина

Чудо на природата откриха в диамантена мина в Якутия, Сибир

Откриха двоен диамант в руска мина | StandartNews.com
  • Чудо на природата, двоен диамант, откриха в диамантена мина в Якутия, Сибир.

„Диамантът Матрьошка“, както го наричат, беше намерен при работата на руската минна компания „Алроса“. Действително, неговото устройство наподобява традиционните руски кукли, които се подреждат по големина една в друга.

Намереният уникат е с много малки размери – едва 4,8 на 4,9 на 2,8 милиметра. Но в кухината, която се е образувала в скъпоценния камък, се съдържа втори диамант. Неговият обем е само 1,6 кубически милиметра. Вътрешният диамант може да се мести из кухината свободно.

„Доколкото знаем, все още няма такъв диамант в историята на световния добив на диаманти. Това наистина е уникално творение на природата“, коментира Олег Ковалчук, заместник-директор по иновациите в Геологическото поделение на „Алроса” за изследвания и развитие. След откриването на камъка, той е предаден в звеното за геологически изследвания към добивната компания. Там на диаманта ще бъде извършена инфрачервена спектроскопия и рентгенова микротомография.

На въпроса как се е образувал двойният диамант, учените отговарят с две хипотези. Според първата, минерал от мантията улавя диаманта по време на растежа му, а по-късно той се разтваря в земната повърхност. А втората версия предполага, че слой от пореста поликристална диамантена субстанция се е образувал вътре в диаманта заради ултра бърз растеж и по-агресивните процеси на мантията впоследствие го разтварят. Поради наличието на разтворената зона, единият диамант е започнал да се движи свободно вътре в другия на принципа на матрьошката, пише Vesti.bg.

Диамантът вероятно е едва на 800 милиона години – твърде млада възраст в сравнение с повечето диаманти, които датират отпреди 1,35 милиарда години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай