Откриха тракийски храм на Кози Грамади

Откриха тракийски храм на Кози Грамади | StandartNews.com

Старосел. Екип на Националния исторически музей под ръководството на доц. д-р Иван Христов е окрил тракийски храм и светилище на Зевс и Хера при археологическите разкопки в района на връх Кози грамади в землището на с. Старосел, Хисарско. Тази година археолозите на музея проучват голямо светилище в най-високата част на върха. В пределите на античния групов паметник от национално значение е открит голям тракийски храм и светилище на Зевс и Хера, обхващащ площ от 50 кв. м.

Началото на неговото функциониране започва през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII - VI в. пр. Хр.). Преустроен е през IV век едновременно с изграждането на одриската владетелска резиденция в подножието на върха, открита и проучена от Иван Христов.

През този период траките са използвали обработени каменни блокове, за да подчертаят фасадата на храма. Покрили са го с керемиди от коринтски тип, а на мястото на старите глинени олтари са изградили четири кръгли олтара, изградени от камък и глина.

Сигурни податки за използването на новооткрития храм на връх Кози грамади през римската епоха са откритите монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които носят изображение на бог Зевс.

Светилището съществува до V век сл. Христа, когато християните унищожават храма и изграждат на 15 метра северно от него малка еднокорабна църква.

Другите находки на експедицията са монети, сечени в Тракийски Херсонес, монети на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, денари от късната Римска република, над 1000 керамични фрагмента от съдове, поднасяни като дарове в светилището.

Проучванията ще продължат до началото на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай