Откриха писалката на цар Симеон

Откриха писалката на цар Симеон | StandartNews.com

Шумен. Археолози откриха писалки от времето на цар Симеон Велики и Златния век на България. Комплектът се състои от 11 медни накрайника и бе намерен край Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Историко-археологическия резерват "Велики Преслав".

Пособията са използвани от книжовници от школата на цар Симеон и с тях през Х век са оформяни графически книгите. "Това е може би не е точно писалката, а рапидографа на Симеон, без никаква шега”, каза при представянето на находката проф. Николай Овчаров. Той уточни, че такова нещо не е откривано досега – не само у нас, а и по света. Предметите са намерени преди дни от екипа на археолога от търговищкия музей Ангел Конаклиев.

Проф. Овчаров обясни, че накрайниците са били поставяни върху дървена основа. Всеки от тях е с различен диаметър на отвора, за да се рисуват по-тънки или по-дебели линии. Използвани са през X век. Това е времето на цар Симеон Велики, времето на голямата книжовност и на правенето на преславските книги. „Със сигурност са принадлежали на хора от школата на Симеон", каза проф. Овчаров. Той добави, че със сигурност в района е имало скрипторий (помещение за писане или преписване), но точното му място още не е открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай