Откриха паметника на Калата в Бургас

Откриха паметника на Калата в Бургас | StandartNews.com

Вандали строшиха статуята на Пандира

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев се завърна завинаги в Бургас. Статуята на големия актьор бе официално открита в събота вечерта. Тя ще посреща хората на входа на Летния театър в морския град. Скулптурата е в естествен ръст и е дело на Георги Чапкънов. На тържествената церемония присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоятчева, синът му Ивайло Калоянчев, Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата.

"Калоянчев го боготворях, велик е наистина. Имах късмета да направя неговата скулптура. Благодаря на всички бургазлии, които дадоха, каквото можаха, за да стане тя факт. Свърших си работата, щастлив съм, бъдете и вие щастливи", каза по време на церемонията скулпторът Георги Чапкънов - Чапа.

Изграждането на паметника на Георги Калоянчев стана след като Общественият дарителски фонд и Община Бургас започнаха кампания за набирането на средства под надслов "Аз дарявам за Калата". В нея се включиха много културни институции, организации и граждани.

Паметния ден за Бургас уважиха министър Ивелина Василева, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Георги Николчев от Обществения дарителски фонд.

"Днес е специален ден за града ни. Специален, защото ние, бургазлии, показваме отношението си към един наистина велик българин, роден в Бургас. Благодаря на многото организации и най-вече на стотиците анонимни бургаски граждани, които даряваха за Калата. Те направиха така, че Бургас да излезе с достойно лице пред културната карта на България. Прекланям се пред вас", каза кметът Димитър Николов.

"Господин кмете, хората в Бургас са по-усмихнати от други градове. Сигурно и Калата има дял за това", заяви актьорът Славчо Пеев.

След откриването на паметника, в Летния театър беше поставен спектакълът "Господин Ганьо Балкански", с който неизменно свързваме Георги Калоянчев. Този път в главния герой се превъплъти синът на Калата Ивайло Калоянчев.
Тържествената нощ обаче бе помрачена от вандалски акт. Статуята на друг известен бургазлия Петьо Пандира, поставена само преди седмица бе потрошена. Част от паметника е била изкъртена от неизвестен хулиган. В около 3 часа след полунощ охранителните камери са заснели двама младежи - момче и момиче. На записа се вижда ясно как младежът изкъртва пластиката, изобразяваща гларус в ръцете на Пандира, и я отнася със себе си.

Записът е свален и е предаден в Първо полицейско управление - Бургас. В момента кадрите се обработват, за да се идентифицира извършителят, съобщиха от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай