Откриха клиника за гръбначни заболявания

Откриха клиника за гръбначни заболявания | StandartNews.com

Имате ли силни болки във врата, в гърба или в кръста? Страдате ли от сколиоза, заболяване, от което страдат 20 на сто от хората в напреднала възраст? Ако отговорът е да, трябва да посетите единствената в Европа клиника за гръбначни заболявания, където лекуват с неинвазивни и нехирургически методи. От няколко дни тази клиника е факт в София. Един от основателите й е доктор Майкъл Фаръл, специалист по хиропрактика, по дискова декомпресия и намаляване на сколиозата. "Лечението в новата клиника съчетава спинална рехабалитация с хиропрактика и авангардни методи, които са предназначени да възстановят нормалните извивки на гръбнака, да се преобучат мускулите, да се оздравят дисковете, като това дава на пациента дългосрочно лечение", казва д-р Майкъл Фарел. Оборудването е уникално, по-голямата част е внесено от САЩ. Част от технологиите, прилагани в лечението, са заимствани от разработки на НАСА, поясниха специалисти. Клиниката ще приема между 20 и 25 нови пациенти всяка седмица. Всеки, който смята, че се нуждае от консултация поради болки във врата, гърба или кръста, както и заради друго заболяване на гръбначния стълб, като например сколиоза, ще може да получи безплатна консултация след обаждане по телефона. След обстоен преглед ще бъде преценено дали е необходима рентгенова снимка и дали пациентът е подходящ за таково лечение. Един лечебен курс ще бъде с продължителност от 12 до 24 седмици в зависимост от сложността на случая, като първочаначално процедурите ще бъдат 3 пъти седмично, а след това - по 2 пъти в седмицата. По време на терапията резултатите ще се проследяват постоянно с образен контрол от компютърна порграма, свързана с най-съвременната и щадяща рентгенова техника. Така болният ще може във всеки един момент да бъде в течение на сътоянието си и да вземе решение дали иска да продължи, или да го прекъсне. Очаква се средната цена на един терапевтичен курс да е около 2000 евро, което е далеч по-ниска от стойността на една гръбначна операция, смятат експерти. Ще се приемат пациенти от всички възрасти, като най-подходяща според специалистите е тази над 16 години. Единственият разход, който ще поемат пациентите в началото на процеса на диагностично уточняване, е сумата от 40 лв., за първата рентгенова снимка, ако е необходима и нейното разчитане.

Трима водещи американски лекари хиропрактици ще работят рамо до рамо с български специалисти - кардиолог, физикален медик и специалист по образна диагностика. След време ще бъдат разкрити подобни клиники и в други градове на страната. Намерението на ръководството на болницата е и да се създаде школа за български медици, които искат да получат образование по хиропрактика.

В САЩ хиропрактиката е медицинска специалност, равнопоставена с класическата медицина, а упражняващите тази професия са официално признати на едно ниво с лекарите от всички други специалности, допълни още той. За да получи диплома и право да работи, лекарят хиропрактик в САЩ учи 9 години. По брой на някои академични часове - по анатомия, неврология, ортопедия, образна диагностика и др., подготовката на хиропрактиците надвишава много продължителността на обучението на лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай