Откриха базилика край Буховския манастир

Откриха базилика край Буховския манастир | StandartNews.com

След тригодишно проучване археолози изцяло разкриха една от най-големите раннохристиянски базилики, известни досега на територията на България. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със заместника си Тодор Чобанов направиха проверка на археологическите проучвания при Буховския манастир "Света Мария Магдалена" край столицата. "Следващата година започваме работа по социализацията и представянето на това, което е открито, както и по укрепването на самата църква от Буховския манастир", обясни Фандъкова.

Смята се, че базиликата е функционирала в периода от IV до VI век. Сградата е с дължина 41 м и ширина 27 м. В нея се намира едноапсидна трикорабна базилика с притвор, входна галерия и гробищно помещение. В комплекса е открит гроб, в които е погребан вероятно важен за местната християнска общност човек. Археолозите стигат до този извод, след като намират гривни, нагръдни кръстове и монети на Констанций Гал (351-354).
Повечето от обектите от Софийската "Мала Света гора" са включени в голям проект за туристически маршрути. Идеята на Столична община е да се съчетае културният, поклонническият и екотуризмът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай