Отец Йоан: Донорството е от Бог

Сливенският поп убеждава родители да дарят органите на детето си

Отец Йоан: Донорството е от Бог | StandartNews.com

Син, дъщеря и внуче оплакват Кремена от Сливен, която вдъхна нов живот на трима българи. 42-годишната жена бе покосена от 3 инсулта. Но и в мъката си родителите й - бивши военни, намериха сили и сърце да спасят две жени и мъж, хванати в капан между живота и смъртта. Бъбреците на Кремена ще дадат шанс на две дами на 31 и 50 г., а черният й дроб спаси от цирозата 54-годишен столичанин. В неделя 42-годишната майка на две деца бе погребана на Новоселските гробища в Сливен.


Приживе Кремена е била счетоводител. Завършила Стопанската академия в Свищов и работела в частна фирма, научи "Стандарт". От първия си съпруг има има син, който е студент и я е направил баба. Кремена е омъжена повторно и има и момиченце на 13 г., което остава сираче след драмата с трите инсулта.

Любовта е жертва, а не егоизъм

Да се жертваш в името на другия е божествена любов и това трябва да се разяснява от православната ни църква" - така отец Йоан Петров от храма "Свети Димитър" в Сливен коментира трогателната история на Кремена. "И в болниците, и в затворите, и на други места трябва да има срещи и разговори между свещеници и вярващи", смята свещеникът, който е страстен привърженик на донорството. "Само веднъж, преди няколко месеца ми се наложи да агитирам родители, които бяха загубили син. Беше доказана мозъчната смърт от няколко специалисти и медицински апарати. Хората взеха правилното решение и дадоха разрешение за дарителство на органите, с които бяха спасени други. В такива случаи обаче се действа много тихо, без публичност. При случая с Кремена не са ме търсили", сподели пред "Стандарт" отец Йоан.
Сливенският свещеник е категоричен, че колегите му в расо трябва да влязат в болниците. "Психолозите не могат да се справят с това. Човек може да се разкая в последния момент.

Някой трябва да държи ръката му

и да му дава кураж, да го обгрижва", смята отецът. За него православната църква (БПЦ) може да помогне много, като инициира национална дискусия. "Надявам се след този случай да има по-широка разяснителна кампания. Да се обясни на хората, че това е най-съвършената форма на любов - Божия любов. Това е изключително труден момент за всеки, изпаднал в подобна ситуация. Естествено, най-добрият вариант е човек сам да вземе решение още докато е здрав. Но мнозина нямат доверие. Ами, ако някой болен богаташ разбере, че някой здрав беден е декларирал, че ще дари орган, който именно на него е нужен. Не е ли възможно да има дори убийство? Хората още нямат доверие в това отношение и затова трябва да се разяснява", смята отец Йоан.
Случаят с Кремена бе трети поред за последните две години и половина в Сливен. В града вече имаше разяснителна кампания, подета от бившия шеф на отделението по реанимация в областната болница д-р Димитър Боянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай