Отдадоха почести на български воини в Ново село, Македония

Отдадоха почести на български воини в Ново село, Македония | StandartNews.com

Скопие. Делегация от Министерството на отбраната, водена от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, участва на 6 май в църковно-военен ритуал на българското военно гробище в с. Ново село, Република Македония, организиран от фондация „Българска памет" и посолството на Република България в Скопие по повод Деня на Храбростта и празник на Българската армия.

Почетен караул от Националната гвардейска част, за първи път снаряжен с карабини след споразумение между премиерите на България и Македония Марин Райков и Никола Груевски, отдаде военни почести в памет на загиналите български воини. Бяха поднесени венци и цветя от името на министър-председателя на Република България Марин Райков, министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и обществени организации.

На ритуала присъстваха още директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи" бригаден генерал Христо Тихинов, българският посланик в Скопие Иван Петков, експерти от Министерството на отбраната, евродепутатът Андрей Ковачев, представители на обществени организации, сдружения и граждани от Македония и България.

Военното гробище в с. Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Република Македония след това в село Цапари, Битолско. В него са погребани 71 военнослужещи от Втора пехотна тракийска дивизия и 11-та пехотна македонска дивизия, загинали по време на Балканските войни и Първата световна война.
По-късно същия ден представители на Министерството на отбраната се поклониха на гроба на полковник Константин Каварналиев в Дойран. Полковник Каварналиев загива в боевете за Дойранските позиции и е произведен посмъртно в звание генерал-майор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай