Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. У нас за десета поредна година има Национална информационна АНТИСПИН кампания, чиято цел е да гарантира безопасност при кръвопреливането, да информира за лечение и профилактика.

Днес от 11 до 15 часа доброволци на БМЧК ще информират и насърчават гражданите в столицата как да се възползват от услугите на мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Той е на фондация "Инициатива за здраве" и ще е разположен на площад "Св. Неделя", близо до метростанция Сердика. Доброволците ще бъдат на разположение и в информационния пункт в подлеза на метростанцията. Те ще раздават презервативи и информационни материали по повод АНТИСПИН кампанията в страната.

Пред НДК доброволци и представители на партньорски организации ще запалят панделка от свещи в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Това ще стане точно в 18 часа.

Общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. От новорегистрираните лица 150 са мъже и 31 - жени. Тоест броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените - 52 години. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София град – 67, Пловдив – 26, Пазарджик – 13, Варна –12.

12% от новорегистрираните са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната. Няма регистрирани ХИВ позитивни лица сред сирийските бежанци, показва анализът на данните.

Наблюдава се увеличение на новорегистрираните с над 8 %, като броят на новоинфектираните с ХИВ в Източна Европа и Централна Азия е 102 000 души, а за страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – 29 000 души, сочат данните на Европейския център за контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа през 2012 г. От Федералната статистическа агенция на Руската федерация са съобщили за 76 000 нови случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай