Отбелязваме Международния ден на Земята

Отбелязваме Международния ден на Земята | StandartNews.com

Ню Йорк. На 22 април отбелязваме Международния ден на Майката Земя (International Mother Earth Day).

Датата е обявена по инициатива на Боливия по време на 63-та сесия на Общото събрание на ООН на 22 април 2009г.

Съавтори на резолюцията са повече от 50 държави-членки на международната организация.

Председателят на 63-та сесия на Общото събрание Мигел д’Еското Брокман заявява, че обявяването на такава дата е признание, че Земята и нейните екосистеми осигуряват живота на човечеството, както и потвърждение на ангажиментите, поети по време на Конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро през 1992 година.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

По покана на външния министър Кристиян Вигенин в Деня на Земята той заедно с представители и ръководители на дипломатически мисии у нас ще засадят дръвчета в парк "Мир и Дружба" в район "Студентски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай