Отбелязваме Месни заговезни

Отбелязваме Месни заговезни | StandartNews.com

София. Днес православната църква отбелязва Месни заговезени. Празникът винаги е в неделя, осем седмици преди Великден. С него започва т. нар Великденски цикъл.

 

На днешния ден се заговява (пости) с месни ястия и от там идва името на празника. На трапезата трябва да има разнообразие от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки" (Сирни заговезни) трябва да се яде много извара, масло и яйца. В останалите дни до Великден (Пасха) хората следват хранителни и духовни пости.

 

В много къщи се приготвят баница с мас и извара, кокошка и свинско месо на Месни заговезни. В седмицата до Сирни заговезни се правят веселби и игри, а след това те са забранени и се пази приличие. Откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд, четат в православните храмове в страната. Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

 

Денят е последният през постите, по време на който се яде месо. В миналото се е искало прошка от момъка, за да получи момата, която си е избрал за жена. В сряда, петък и неделя от седмицата се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. През цялата седмица се палят огньове и се прескачат, в някои места правят т. нар оради само на Сирни заговезни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай