Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа | StandartNews.com

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа. У нас празникът за единство и мир на европейските общности се чества за дсети пореден път.

Денят на Европа се отбелязва на именно на тази дата, защото тогава френският външен министър Робер Шуман прочита декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той настоява за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС.

В България и по света ще има редица инициативи по случай празника.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва от 9.00 ч. в ритуала по поднасяне на венци пред Паметника на Незнайния войн по повод 70 години от края на Втората световна война.

По-късно във Военната академия "Г. С. Раковски" държавният глава ще присъства на церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали наши войни.

Патриарх Неофит ще отслужи панихида за загиналите военнослужещи. Церемонията пред Президентството по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа ще започне в 11 часа.

Президентът Плевнелиев и вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева ще участват в отбелязването на Деня на Европа в Представителството на ЕК в София.

Заедно с държавния ни глава и български депутати в Европейския парламент Кристалина Георгиева ще участва от 11.30 ч. в Младежкия ден на отворени врати в Дома на Европа в София.

Председателят на БСП Михаил Миков ще се включи от 11.00 ч. днес в церемонията по полагане на венци и цветя на Паметника на Съветската армия по повод на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма. Той ще участва и в митинга след церемонията, съобщиха от пресцентъра на БСП лява България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай