Отбелязваме 1000 г. от смъртта на цар Самуил

Отбелязваме 1000 г. от смъртта на цар Самуил | StandartNews.com

Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще вземе участие днес в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Така народът ни отдава своята почит към една от най-забележителните средновековни фигури, посветила живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България, се отбелязва в съобщението.

Плевнелиев ще се поклони и ще положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Той ще разгледа експозицията на музея, където е изложена плащеницата на средновековния български владетел.

По-късно през деня в София държавният глава ще присъства на тържественото освещаване и на полагането на основния камък на паметника на цар Самуил, който ще бъде поставен край храма "Света София". Водосветът ще отслужи протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

Вечерта ще присъства на заупокойната молитва в памет на средновековния български владетел в катедралния храм "Свети Александър Невски". Патриарх Неофит ще отправи молитва за упокоение душата на приснопаметния български средновековен владетел по време на заупокойната служба, съобщиха от Светия синод.

На 9 октомври държавният глава ще участва в заключителните събития в рамките на Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. В 18 ч. на територията на Националния парк-музей "Самуилова крепост" край село Ключ ще се проведе историческият спектакъл "Неослепена памет", а в 19 ч. - Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе слово, посветено на делото на цар Самуил. На церемонията ще присъстват министър-председателят Георги Близнашки и патриарх Неофит.

През 997 г. Самуил става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история.

В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото му царуване.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица - пленените 14-15 хиляди български войници се завръщат ослепени и на всеки 100 е оставен един с едно здраво око, за да води другите по пътя към дома. 

След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай