Осветиха кръст на руските гробища в София

Осветиха кръст на руските гробища в София | StandartNews.com

София. С официална церемония на Софийските централни гробища бе открит реконструираният Паметен кръст на руските бежанци в България. Освещаването му заедно с молебен бе отслужено от настоятеля на Патриаршеското подворие архимандрит Филип. Цветя и венци поднесоха посланика на Руската федерация Юрий Исаков и други официални лица, както и близки на покойниците в парцелите 93 и 94.

Това са гробове на хора, за които България е станала втора родина и чиято памет живее чрез техните добри дела, заяви посланик Исаков. Добър символ е, че откриването на този кръст се прави в навечерието на светлия празник Рождество Христово, отбеляза още дипломатът.

Възстановяването на издигнатия през 30-те години на миналия век кръст, който след това е бил разрушен, е дело на Россътрудничество в България. В руските гробища почиват над 2000 души. Сред тях са генерал Ноколай Игнатиев, син на автора на Санстефанския договор, основателят на известната математическа школа проф. от Софийския университет Ярослов Тагамлицки, един от най-талантливите в миналото режисори на Народния театър Николай Масалитинов, близката на Сергей Есенин поетеса Любов Столица, художникът Иван Малецки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай