Оставка на борда часове преди инцидента с Фалкон-а

Оставка на борда часове преди инцидента с Фалкон-а  | StandartNews.com

Следят във Фейсбук втория полет на премиера на живо

София. Изпълнителният директор на Авиоотряд 28 е подал оставка в сряда часове преди инцидента с правителствения „Фалкон". „Надявам се да е случайно съвпадение", каза по време на извънредния брифинг на правителствения терминал транспортният министър Ивайло Московски.

Причините за оставката на шефа на Авиоотряд 28 са несъгласие с финансирането на Авиоотряда, посочи Московски. За мотивите е информирано и министерството на финансите, но нямаме положителен отговор, отбеляза Московски. По думите му става въпрос за дефицит от 600 000 лв. Преди да напусне шефът на Авиоотряда е заявявал,че финансовите средства, с които разполага, не би могъл да поддържа нормална кондиция на отряда. В момента изпълняващ длъжността е директорът по експлоатацията, уточни транспортният министър. Информирам ви, за да не тръгнат спекулации и се надявам това да е просто случайно съвпадение, каза още Московски. И посочи, че двата случая нямат връзка.

„Ако след техническата експертиза се окаже, че има някаква умисъл, нещата ще бъдат много по-тежки от ревизия", посочи транспортният министър в отговор на въпрос. Със сигурност ще бъдат разпоредени всякакви проверки, каза Московски. Лицензирани швейцарски експерти ще направят анализ на инцидента с правителствения Фалкон. Очаква се екипът от швейцарската компания, която сервизира и провежда техническите прегледи на самолета, да пристигне още в четвъртък у нас, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Ще бъдат изготвени експертизи и доклади, за да преценим дали проблемът е чисто технически или съществуват и други варианти, каза на извънредния брифинг на правителствения терминал Московски. На въпрос на Стандарт какви други варианти се допускат, транспортният министър отговори: „Никой не може да каже нищо, докато не бъде направена експертиза". Той, заедно с вътрешния министър Веселин Вучков и шефът на НСО ген. Ангел Антонов са пристигнали веднага на правителствения терминал. „Изрично настояхме да си дойде външна експертиза, която да констатира причините", каза Московски.

Премиерът Бойко Борисов и екипът му от Министерски съвет, който е пътувал с него за срещата на върха в Брюксел са запазили самообладание при аварийните облитания над София снощи, сподели пред журналисти ръководителят на пресслужбата на правителството Севделина Арнаудова. Премиерът няма да отложи пътуването си до Брюксел и ще спази всички предварително уточнени срещи с европейските лидери по време на Съвета на ЕС, каза още тя.

Тази нощ Борисов и екипът му ще излетят с другия Еърбъс и в четвъртък премиерът ще присъства на Съвета, заключи Арнаудова. Както вече стана ясно, малко след излитането технически проблем не позволява да се затвори левия колесник. Във връзка с това екипажът на Фалкон-а е взел решение да уведоми министър-председателя заедно с екипа на борда, че съществува такъв технически проблем. Взето е решение да се извърши определен брой облитания, за да може да се изразходи част от горивото. Самолетът е летял около час над София, и към 20,45 минути каца безпроблемно на пистата. Междувременно е направен оглед на самолета отдолу, за да се установи дали колесникът може да издържи кацането. Десният колесник на Фалкон-а е бил в изправност. Кацането е нормално, не аварийно, подчерта Московски. От момента на кацането самолетът е подложен на постоянно видео наблюдение и под охрана на НСО до пристигането на швейцарските експерти.

„Случва се за първи път. До момента не е имал технически доклад, който да е констатирал каквато и да е неизправност на правителствения самолет, каза още транспортният министър. Възрастта наедно летателно средство не е от съществено значение", посочи Московски. По думите му от по-голямо такова са летателните часове на самолета. До момента машината е поддържана, сервизирана и е в състояние, в което категорично се позволява да лети.

Вътрешният министър Веселин Вучков уточни,че веднага след получаването на инцидента службите са реагирали по предварително указан алгоритъм. „На 100 процента е извървян този алгоритъм, бяхме в непрекъсната връзка с министерството на здравеопазването, бяха обезпечени необходимия брой линейки, но Слава Богу не се стигна до тяхната намеса", каза вътрешният министър. Това са обичайните мерки, които се вземат, беше осигурено и трасе към правителствена болница, заяви ген. Ангел Антонов.

Полетът на премиера Борисов до Брюксел очаквано се превърна в основна тема във Фейсбук часове след инцидента. В социалната мрежа се разпространи линк към програма за проследяване на полети в реално време. Към 23,08 часа българско време правителствения Еърбъс с премиера напусна пистата. Малко след това самолетът отново бе на правителствения терминал, вероятно след пробен обход. Минути след 00,00 часа самолетът с премиера Борисов излетя от летище София към Брюксел. 

Полетът на Борисов може да наблюдавате - ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай