Остават 8 км на „Орешарски марш" до Евксиноград

Остават 8 км на „Орешарски марш" до Евксиноград | StandartNews.com

Варна. Остават само 7-8 км на пешеходния поход „Орешарски марш" до правителствената резиденция „Евксиноград". Точно в 16.30 ч.  в събота шестимата участници в него бяха посрещнати с погача и лозунга „Варна каза оставка" пред катедралния храм „Св. Успение Богородично" в морската столица.

Протестният поход през Родината продължи 16 дни, а ентусиастите изминаха над 600 км пеш. "Смисълът на това, което правим, е в подкрепата, която срещнахме от хиляди хора в страната. За пореден път пред почивната база на властта ще поискаме оставка на кабинета на Орешарски, ако не се случи, връщаме се на жълтите павета в столицата", каза Георги Маринов от Хасково, който е начален учител по професия, а сега се занимава със строителство. В личен план дългият поход му е помогнал да преодолее 100% инвалидност, която има заради рядко заболяване.

Инициаторът на пешеходната акция е 30-годишният Любен Иванов, асистент в Стопанския факултет към СУ "Св.Климент Охридски". Той е автор на името на похода „Орешарски марш". "Ако народът пожелае, оставката на кабинета може да се случи много бързо", каза младият асистент. За него управляващите не са толкова важни, важно е народът да покаже на политиците, че трябва да управляват добре. Според Любен Иванов хората са много пасивни, дават съвети, но искат друг да свърши работата вместо тях. "Оставам верен, но с похода дотук, посвещавам се на моите лични и професионални задачи", каза младият мъж, който е посветил отпуска си на каузата.

От София до Варна неотменно в групата е и художничката Румяна Кирова Бек.Тя живее в Австралия и когато се върнала на почивка в родината си, заварила протестите и се включила в тях. "Просълзих се от радост, че духът на българина е жив", каза дамата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай