ОССЕ: България да осигури свободна среда за медиите

Организацията разкритикува поведението на Волен Сидеров

ОССЕ: България да осигури свободна среда за медиите | StandartNews.com

Виена. Дуня Миятович, представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите изрази безпокойството си за последния случай на заплахи към журналисти от депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Тя настоя властите в България да осигурят среда за медиите, в която да могат да работят свободно, в прессъобщение, публикувано на страницата на ОССЕ.

На 5 юли екип на телевизия СКАТ е бил вербално и физически нападнат от Сидеров и членове на политическата му партия в Бургас, докато репортерите са се опитвали да вземат интервю от депутатите.

Петима журналисти са подали жалби в местната полиция, твърдейки, че са били словесно нападнати, с физически наранявания, като е пострадала и тяхната техника при инцидента.

"Този тип нападение към членове на медия е неприемливо. Политиците трябва да бъдат пример като показват високо ниво на толерантност към обществената критика и се уверяват, че дори гласовете, с които не са съгласни, са защитени", заяви Миятович.

Тя допълва, че са получили няколко сигнала за словесни и психически атаки срещу журналисти от Сидеров през последните години.

"Подобни заплахи не само застрашават засегнатите журналисти, но може да навреди на свободното изразяване и има ужасяващ ефект върху свободата на медиите. Политическият имунитет не трябва да позволява лошото отношение към журналисти и публичното унижение на служители в медиите", гласи официалното изявление на представителя на ОССЕ.

"Вярвам, че българските власти ще гарантират, че такова поведение повече няма да се толерира", заяви още Миятович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай