Оскар Уайлд: Всичко е простено след хубава вечеря

Оскар Уайлд: Всичко е простено след хубава вечеря  | StandartNews.com

Няма любов, по-искрена от любовта към храната, казва великият ироник Джордж Бърнард Шоу. Може би това звучи малко атеистично, казано на празника, на който честваме раждането на нашия бог Исус Христос - но ако превърнем това изказване в правило или лайтмотив на коледните дни, едно е ясно - всички поканени на празника ще си прекарат добре. Храната е онова, с което тържествуваме, и което ни обединява, сядайки около тематичната трапеза. Няма човек, който да не разбира това - дори знаменитостите, които гледаме отдолу и за които мислим, че живеят на Олимп.

Заради всичко това коледната вечеря заслужава сериозно внимание, но най-вече любов. Забравете за ден-два за диетите и здравословното хранене. И помнете какво казва Джим Дейвис, създателят на "Гарфилд" - зеленчуците винаги трябва да присъстват в диетата: кейк от моркови, хляб от тиквички, пай. И не пестете сили. Защото ако празниците са трудно преживяване от семейна гледна точка, то помнете думите на Оскар Уайлд: след хубава вечеря човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини.

Лили не близва захарЛили Иванова е прочута от десетилетия със своя железен хранителен режим - поп примата е стройна и гъвкава като ученичка. Звездата, чийто характер е точно толкова могъщ, колкото и талантът й, не си позволява никакви волности и глезотии, стане ли дума за кулинария. Лили, която през 1997-а получи сребърната почетна емблема на стоте най-известни жени на 20. век и така се нареди между Маргарет Тачър, Тансу Чилер и Барбра Стрейзънд, е наясно, че само Господ може да пенсионира артиста. Така че за нея остава само да пее. И да поддържа визия, глас и излъчване, на които много могат да завиждат - по света и у нас.

Лили не близва захар - както целият свят знае, медът е нейната панацея. Дори по време на грандиозните си концерти на сцената хапва по лъжичка през няколко хита. Така че певицата умее да прави млякото с ориз без бялата отрова. Ето нейната рецепта. "Измивам ориза два пъти със студена вода и го слагам в тенджерата с 300 мл вода да се вари на силен огън за 3-4 минути. Отново го измивам 2-3 пъти със студена вода и когато се отцеди от нея, го заливам с прясното мляко. Ври на бавен огън за час, като от време на време го разбърквам. След като го разсипя по купичките, гарнирам с 1-2 лъжички мед точно преди консумацията". Докато триумфира през 90-те в Германия, Лили прави за музикантите си крем карамел по рецепта на сестра си, която споделя за "Звездите в кухнята". Майстори го по обичайния начин, като задължително добавя кори от пресен лимон и портокал. Но без нишесте. Надали някой се съмнява, че Лили умее всичко - включително и да извърти солена баница по рецептата на майка си. Продуктите са ясни, като поп примата не пропуска да добави мед отгоре, преди да я поднесе. Тя се шегува, но всъщност е напълно сериозна: Дори върху омлет мога да сложа мед.

Георги Мамалев е готвач още в казармата - момчетата там редовно си облизвали пръстите след ястията на бъдещия актьор, който в онези времена се прочува като Бай Мамай. Тогава и сега той е цар на постния гювеч на фурна. "Първо леко запържвам зеленчуците. После ги редя на етажи в намазана с олио тавичка. Картофите, отгоре домати, после - зелени или червени чушки, на върха - патладжаните". Мамалев е фен на каша от праз, която му е любима от детството. Някога, естествено, я прави баба му - 6 лъжици брашно в тиган без мазнина и без вода, а след като се запече сместа, се мести в тенджерка с олио, в която се добавят и два ситно нарязани стръка праз, червен пипер и сол. "И като заври, добавям и малко чубричка - чудо", категоричен е Мамалев.

Стоянка Мутафова никога не е имала време да готви. Уникалната дама винаги с удоволствие и с типичното си бясно-философско чувство за хумор разказва спомени и един от тях връща лентата към вечния диалог с домашната помощница Добрина. Стояна всяка сутрин я питала какво ще готви за през деня, а госпожата дежурно й отговаряла: "Кво ша готвим? Нищо! Ей го Руския клуб отсреща". "Тогава дъщеря ми Муки беше малка. Но аз никога не съм била претенциозна - ям най-простите манджи. Дай ми на мен яхния, дай ми на мен свинско задушено или пиле с картофи или със зеле. Но някога бях много лакома", признава голямата комедиантка. И споделя рецепта за бърза торта с ябълки, която е съвършено универсална. "Настъргвам плодовете, слагам какао, масло, захар, бисквити или бишкоти. Разбърквам всичко, правя го на пита, слагам отгоре му фина сметана и поръсвам с настърган шоколад. Престоява за час във фризера и готово. Но рядко се навивам на подобни акции".

Нешка Робева пък е баш готвачка по наследство. Баща й е главен майстор в дунавския град - първо в прочутата кебапчийница "Дунавия", а после и в други нашумели ресторанти. Уникалната треньорка дебютира край печката с пържени яйца, но доста гадно се изгаря от опръскалата я мазнина. Баща й я учи на тайните си - особено при панировките. Неслучайно хвалят Нешка като царица на панираните миди. Хайгашот Агасян умее да приготвя най-известния в света арменски десерт точно толкова съвършено, колкото и музицира. За ашурето /ануш абур/ са необходими две чаени чаши жито, 200 грама стафиди, чаена чаша бадеми, захар и розова вода. "Варите житото на тих огън до пълно разтваряне на зрънцата. Когато е почти готово, слагате измитите стафиди и нарязаните бадеми, които са предварително сварени или препечени и с обелени люспи. Най-накрая прибавяте захарта. След като изстине, поръсвате с розовата вода. Сипвате в по-дълбоки купички и съхранявате на студено. Поднасяте поръсено със счукани орехи и канела".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай