Осигуряват 13 млн. лв за услугата "Личен асистент"

Осигуряват 13 млн. лв за услугата "Личен асистент" | StandartNews.com

София. По бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г. за социалната услуга "Личен асистент" ще бъдат осигурени 13 млн. лв. до започването на новите операции по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Решението ще бъде взето на днешното правителствено заседание, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Потребители на услугата са хора с трайни увреждания, включително деца, и с намалена работоспособност. Осигуряването на лични асистенти за тях е от особена важност за подобряване на качеството им на живот и за облекчаване на семействата им.

Кабинетът ще приеме и националния план за действие по заетостта, чието изпълнение се финансира със 73 млн. лв. от държавния бюджет за 2015 г. Сред приоритетите на плана е подобряването на достъпа до пазара на труда, особено на неравнопоставените групи, а основни целеви групи са безработните младежи до 29 г., безработните над 50-годишна възраст и продължително безработните лица. Целта е в резултат на изпълнението на мерките и програмите безработицата да не надвишава 11.7%.

Европейската тема също ще бъде засегната на правителственото заседание. Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева ще стане национален координатор по подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай