Още жандармерия в Раднево заради кървавите сблъсъци

Водно оръдие от София пътува към Раднево

Още жандармерия в Раднево заради кървавите сблъсъци | StandartNews.com

Протестите в Раднево ескалираха. Пътен инцидент, завършил с побой, доведе до протестни действия в Раднево - по първоначална информация рокери организираха протест срещу ромите в града. 

Демонстрацията обаче премина кърваво. Трима полицаи са пострадали снощи, ранени има и сред протестиращите. Напрежението в града продължава и днес, а МВР засилва присъствието си. 

Вътрешното ведомство изпраща подкрепление от София към Раднево. Колони от 4-5 буса на МВР пътуват по магистрала "Тракия". Те са пълни с жандармеристи, предаде пратеникът на "Стандарт" Захари Белчев. МВР се готви за още една тежка вечер на протести - с допълната жандармерия към Раднево пътува и водно оръдие. 

За снощната агресия има двама задържани - срещу тях вече са образувани бързи производства. Първоначално шествието срещу ромите в Раднево потегли спокойно - под звуците на патриотични песни. По информация на някои медии в него са участвали над 2000 души. С напредването на вечерта обаче част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон и да нахлуят в ромската махала, търсейки саморазправа. Камъни и бутилки полетяха към служителите на реда. 

Жителите в махалата бяха предварително евакуирани, а токът спрян. Кметът на града обяви, че по домовете си са останали само 50-тина души. 

"Имаше няколко ситуации на протеста снощи, които доведоха до това напрежение. След като прокуратура и съд не са свършили навремето работата, се стигна до там, че тези хора безнаказано и безцеремонно се изживяват като хора, които трябва да раздават правосъдие. Не може да отиваш по този начин и да пребиваш и буквално да убиеш млади хора, затова че някой ти позволява", обяви кметът на Раднево Таньо Танев, цитиран от Дарик. 

Междувременно, от партия "ДРОМ" разпространиха съобщение, че сезират главния прокурор Сотир Цацаров за извършено престъпление от кмета на Раднево - толериране и подбуждане на расова и национална вражда.

Кървавите размирици в Раднево настъпиха след  също толкова агресивен инцидент - отнето предимство на пътя в града предизвика няколко роми да нападнат водача на другия автомобил и спътниците му. В резултат един от младежите е с опасност за живота, а двама са сериозно ранени. В побоя е използван нож, както и бухалки. Извършителите са задържани и са в ареста - срещу тях се води разследване за опит за умишлено убийство и причиняване на средна телесна повреда. 

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай