Осъдиха двама, пазарували за ДПС

Осъдиха двама, пазарували за ДПС | StandartNews.com

Двама души са били осъдени по бързата процедура за купуване на гласове на изборите в полза на ДПС. Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Ася Петрова.

"По отношение на едното лице е наложено наказание 5 месеца лишаване от свобода ефективно и наказание глоба в размер на 10 хиляди лева. Става въпрос за постигнато споразумение от прокуратурата с посоченото лице, което споразумение е одобрено от съда. По отношение на второто лице е наложено наказание лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено по реда и условията на чл. 66 от Наказателния кодекс. Т.е. става въпрос за условна присъда.

Също говорим за постигнато споразумение с прокуратурата, което споразумение е одобрено от съда като непротиворечащо на закона и морала", обясни Петрова. Общо 64 са образуваните досъдебни производства за купуване на гласове. От прокуратурата обаче не могат да кажат за кои партии е пазарувано, тъй като все още няма влезли в сила присъди и законът забранява оповестяването им.

Най-много дела за изборна търговия са в София - 22, следва Пловдив с 11, 10 - в Бургас, 11 - във Варна, 9 - във Велико Търново, и 1 - във Военноапелативна прокуратура. 12 от тях са под формата на бързо производство, 11 са за престъпление за организирано предлагане на имотни облаги на други лица в полза на определен кандидат. Спрямо трима души по 3 досъдебни производства е взета мярка задържане под стража във Враца, Поморие и Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай