„Орешарски марш" тръгна към Евксиноград

„Орешарски марш" тръгна към Евксиноград | StandartNews.com

София. В първия ден от отпуската на депутатите нова форма на протест срещу кабинета. От София тръгна пешеходен поход срещу правителството, а крайната му точка е Резиденция Евксиноград под мотото „Орешарски марш". Сборният пункт беше на площад „Независимост" пред Министерския съвет, а участниците засега са само няколко души.

Очаква се обаче към протеста до резиденцията на властта да се присъединят и граждани от Варна и други градове. За 5 август е планирано окупиране на Евксиноград.

"Входът на резиденцията и около него ще бъде окупиран, с цел да се попречи на почивката на народни представители там. Направена е и организация до мястото да се стигне и с няколко лодки", каза пред агенция "Фокус" Красимир Жейнов от Федерация на свободните граждани, един от организаторите на зимните протести във Варна.

Новата форма на протест е продиктувана от факта, че парламентът ще остане пуст за около месец, докато депутатите са във ваканция.

Участниците в похода "Орешарски марш" ще изминат разстояние по трасето София - Пловдив - Стара Загора - Бургас - Варна - Резиденция Евксиноград или над 500 километра.

Те имат план със спирки за нощувка в хотел или на палатка. Багажът ще се превозва с кола. Протестиращите се надяват да минат цялото трасе за около 11 дни.

Както в повечето такива случаи инициативата беше организираната в социалната мрежа Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай