"Орешарски марш" стигна Евксиноград, връща се с влак

"Орешарски марш" стигна Евксиноград, връща се с влак | StandartNews.com

София. Протестната вълна в София ще се обърне през септември. Правителството на Пламен Орешарски ще получи мощна подкрепа от многохиляден червен митинг. Това съобщиха за "Стандарт" източници от "Позитано" 20. Всеки ден в соццентралата получавали десетки обаждания от структурите в страната с искания БСП да влезе в новия политически сезон с грандиозен митинг.

За това настояли симпатизанти и членове от Силистра, Бургас, Кърджали, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново и др. По предварителни данни само от Южна България червените щели да съберат близо 10 000 души. Една от най-предлаганите дати била 9 септември. От години социалистите отбелязват този ден с поклонение пред Братската могила в София и събор в местността Копривките до Пловдив. Тя е известна като Малката Бузлуджа.

Обмисляме предложенията, но все още нямаме решение за подобен митинг, заяви пред "Стандарт" секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Катя Николова. Тя призна, че от миналата седмица в централата са получени десетки писма с настояване за свикването му. "Телефонът ми не спира да звъни. От цялата страна идват предложения за мащабно мероприятие, с което ясно да се декларира подкрепата за правителството", призна Николова. Нейни колеги припомниха, че соцлидерът Сергей Станишев веднъж вече спря подобно искане на своите, които призоваха "Позитано" 20 да премести Бузлуджанския събор на жълтите павета, за да не бъде обвинена БСП в провокиране на напрежение.

Изпълнителното бюро на червените се събира след кратката ваканция на 27 август. Тогава ще стане ясно дали исканията за митинг ще получат карт бланж и от соцлидера. В същото време контрапротестът в защита на кабинета "Орешарски" започва тур в страната. Той е в отговор на "Орешарски марш", който в 12 ч вчера стигна крайната си цел - "Евксиноград". Викове "Оставка" огласяха пространството пред бариерата на правителствената резиденция. В нея по непотвърдена информация летува няколко дни премиерът. Протестиращите бяха колкото полицаите - около двайсетина.

"Въпреки че няма оставка, съм удовлетворен, това е една голяма моя лична победа", каза инициаторът на "Орешарски марш" Любен Иванов. Той е асистент от Стопанския факултет към СУ "Св. Климент Охридски". Според него смисълът на пешеходния поход е в това да се накарат българите да се замислят и да не чакат демокрацията на тепсия. Някои от участниците се прибират с влак за София, други на автостоп, но всички се заричат да продължат протеста на жълтите павета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай