Ореолът на Исус скрит под ризница

Реставратори от Атон прибрали златния нимб, обясниха от Бачковския манастир

Ореолът на Исус скрит под ризница | StandartNews.com

Къде е ореолът на Исус от чудотворната икона на Богородица от Бачковския? От октомври светинята се завърна в манастирската църква след двегодишна реставрация, но без златния нимб около главата на Младенеца. Липсващият елемент първи забеляза художникът Ганчо Ганев, който е автор на сребърния обков на иконата. След горчивата история с откраднатите мощи на Йоан Кръстител, логичното предположение бе, че ореолът е откраднат. Вчера обаче от Светия синод опровергаха това, но без да посочат къде е той. Затова "Стандарт" попита изпълняващия длъжността игумен на Бачковския манастир отец Симон. Той сподели, че единственото му желание е да опази доброто име на манастира. Затова лично проверил случая.

"Ореолът е у реставраторите, които в момента са в Атон и ще дойдат, за да довършат работата си след 6 май", обясни отецът. Това била първоначалната информация, която имал. Тъй като от най-високо ниво в Синода получил позвъняване с въпроса къде е ореолът, той се обадил до Гърция и задал същия въпрос на реставраторите. От своя страна те обяснили, че скрили нимба зад ризницата в самата икона.

"Не знам дали е там, не съм го видял с очите си, но вярвам на реставраторите", каза отец Симон. Призна, че в момента няма как никой да види златния ореол. Обеща обаче, че когато дойдат реставраторите, ще извика медиите и ще накара специалистите да свалят ризницата, за да се разбере наистина ли нимбът е вътре. Покрай историята с липсващия елемент стана ясно също, че реставрацията на чудотворната икона изобщо не е приключила, макар предишният игумен Борис да твърдеше обратното. Официално от Светия синод обявиха вчера: "Иконата на Пресвета Богородица-Бачковска е изложена в съборния храм на манастира на обичайното си място за поклонение, за да не бъдат лишени християните от възможността да отправят пред нея своите молитви към Бога и да се радват на чудодейна помощ, но работата по реставрацията на светинята продължава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай