Оранжев код за валежи в 7 области в Североизточна България

9 области са с жълт код

Оранжев код за валежи в 7 области в Североизточна България | StandartNews.com

София. Обявен е оранжев код в 7 области на Североизточна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Варненска, Добричка. В последните две области обилният дъжд ще бъде придружен и със силен вятър. Във Варненско и Добричко ще духа и силен вятър от североизток, след обяд ще смени посоката си от северозапад. В областите с оранжев код сумарното количество на валежите за денонощието се очаква да бъде до около 50 л/кв.м. НИМХ предупреждава, че времето е опасно.

Жълт код заради валежите е обявен в 9 области на Северна, Централна и Югоизточна България. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Сливенска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарно количество за денонощието 20-30 л/кв.м. В останалата част от страната обявеният код е зелен.

Времето ще бъде облачно и дъждовно. Най-значителни ще са валежите в Североизточна България, като най-интензивни ще са след полунощ и преди обяд. Очакваните количества валежи са около 40 – 50 л/кв.м. След обяд в южните райони от страната валежите ще са по-слаби и на много места временно ще спрат, а привечер над Югозападна България и облачността ще се разкъсва и намалява. През деня вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще бъде предимно умерен. Температурите ще са без съществен дневен ход и следобедните ще са между 9° и 14°, в Южна България до 19°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай