Операция "Валя" спасява пешеходци

България свежда глава пред жертвите на войната на пътя

Операция "Валя" спасява пешеходци | StandartNews.com

„Пътна полиция” провежда на територията на цялата страна специализирана полицейска операция „Валя”. Инициативата е във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия – 18 ноември. Акцията е по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, а целта е да се осигури безопасност на пешеходците.

Операцията носи името „Валя” като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация „Безопасни улици от Валя”.

До 20 ноември мобилните екипи на „Пътна полиция” ще осъществяват контрол с камери, като проверките ще бъдат насочени главно в зоните на пешеходните пътеки, където е повишен рискът от пътни инциденти с пешеходци. По-голяма част от силите и средствата ще бъдат съсредоточени в областните центрове и в участъци, на които масово се превишава максималната разрешена скорост.

Световният ден в памет на жертвине на войната на пътя се отбелязва в цялата страна. Организира се от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, БЧК, КАТ, Съюза на българските автомобилисти, Фондация “Приказка за пътя” и Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Молитва за Валя

12-годишната Валя бе прегазена на пешеходна пътека в Бургас през юни миналата година. Детето бе убито на място, докато пресичаше улицата в маркиран за пешеходците участък. Заедно със свои приятелки Валя се прибирала вкъщи от близкия МОЛ. Тръгнала да пресича, след като автомобил от едната лента й дал предимство. В другата лента обаче паралелно се движело ауди А3. 33-годишната шофьорка Надя Иванова не спряла и помела момичето. То веднага бе откарано в болница, където издъхна, въпреки бързата лекарска намеса.

Трагедията предизвика вълна от протести в морския град. По време на последвалите съдебни дела пред съдебната зала се събираха десетки граждани, за да покажат съпричастност към трагедията на родителите на загиналото дете. 

Цветя на лобното място на Лора във Варна

Варна се организира за участие в националния протест във Фейсбук. Шествието ще потегли в 11 часа от кв. „Владиславoво". Колоната от автомобили ще премине по улиците на града, точно с ограничената скорост за движение. Целта е да се покаже на останалите шофьори, че трябва да спазват разрешената скорост. На колите ще бъдат поставени плакати с призиви за спазване на правилата и скоростта. На някои от възловите кръстовища пешеходци ще раздават листовки.

Протестът ще приключи на пешеходната пътека на Лора на бул."Осми приморски полк". На лобното място на 20-годишната варненка, която бе прегазена от мотор, ще бъдат поставени цветя в памет на всички загинали по пътищата.

Пловдивчани полагат венци върху ламарини

Автомобилното шествие в Пловдивще премине през града и ще се отправи към сградата на КАТ. Там ще бъдат поднесени цветя на платформата с катастрофиралия автомобил. 

В Пловдивска област за последните 11 години са станали 8274 произшествия на пътя, при които са загинали 972 души. Ранените са 9911. Най-много катастрофи стават по републиканските шосета в интервала между 17 и 18 часа.

Сливен с 10 заповеди за шофьори, катаджии палят свещи в Ямбол

Листовки с десет заповеди за водача ще бъдат раздавани днес на оживени места и кръстовища в Сливен. Целта е да се повиши вниманието на водачите на автомобили към безопасното шофиране. На изрядните зад волана ще бъдат раздавани играчки от доброволци на Младежката организация на БЧК.

Заупокойна панахида в памет на жертвите на катастрофи ще бъде отслужена днес от 11.30 часа в църквата църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол. На нея ще присъстват пътни полицаи, пожарникари и спасители.

Сименовград още плаче за 6-те жертви на Великден 2011

Протестно шествие организират и в Симеоноград. Сборният пункт е на изхода в посока Гълъбово. Колоната ще премине по ключови улици и ще спре пред сградата на общината. На автомобилите ще бъдат поставени плакати с призиви за спазване правилата за движение и ограниченията на скоростта.

Местните през сълзи припомнят фаталния Великден през 2001 година,когато шестима младежи загинаха нелепо. Те бяха пометени от автомобил на тротоара, докато отиваха на църква. Други двама бяха ранени.

Русенци се покланят пред Ники, Петя и Первин

 
Автопоходът в Русе ще премине по улиците на града по определен маршрут. Колите ще се движат във всички възможни ленти по посоката на движение - така, че шофиращите с по-висока скорост да не могат да изпреварят колоната. Шествието ще приключи на пешеходната пътека на Ники, която загина миналата Коледа на улица “Плиска”. 12-годишната варненка Николина Борисова бе убита на 25 декември 2011 година на пешеходна пътека на ул. "Плиска" в дунавския град.

Русенци прекланят глави и пред още две невръстни жертви на пътя. 16-годишната Петя Митева загина през май 2009 година на път за училище. Тя беше блъсната от камион, докато пресича пътното платно на международния бул. "България", който тогава бе в ремонт. На 2 декември 2010 година БВМ помля на "зебра" до училище десетокласничката Первин Айнурова. Няколко дни по-късно тя издъхна от раните си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай