Оператор от "Ку-ку" стигна до "Еми"

Телевизията среща Калин Иванов с Мартин Скорсезе и Изабел Юпер

Оператор от "Ку-ку" стигна до "Еми" | StandartNews.com

Калин Иванов преди броени дни грабна престижна награда "Еми" за трети път. Работещият в САЩ наш продуцент, режисьор и оператор взе приза в категорията "Образователна програма" на 65-ата церемония по връчването на телевизионните "Оскари" с предаването си Study with the Best. То представя постиженията и успехите на студенти и преподаватели в областта на изкуството, науката и обществения живот в Ню Йорк и може да бъде гледано всяка сряда, събота и неделя по Cuny TV (Канал 75). През април тази година Калин омайва и журито на New York Emmy Award с нестандартните си решения за портрета на поета и преподавател Джошуа Меиган. Като например появяването му на без фокус от далечината - човекът идва от никъде и си казва името. Миналата година Калин също спечели две "Еми" - като продуцент и отговорен оператор на програмата за латино културата "Нуеве Йорк" и за модул, посветен на екологична дизайнерска линия. Бившият главен оператор на "Ку-ку" и "Каналето" по БНТ живее в Ню Йорк от 15 години. Най-важният му принцип в работата е да улови точния момент, когато трябва да натисне копчето на камерата. Усети ли го, после е сигурен, че се е получило нещо добро.

Някои и до днес си спомнят прочутото "нубийско" предаване на куковците в началото на 90-те. Тогава Калин, зад камерата, и двама студенти от Африка интервюират депутата от СДС Васил Михайлов, който гордо заяви, че сме в много добри отношения с братската страна Нубия. Няколко години преди това, през 1989, момчето от Велико Търново, минало вече през казармата, става студент по физика в Софийския университет. Дисциплината му е интересна още от ученик, но тук изкарва само година.

Всяка свободна минута ходи на кино

И скоро разбира, че истинската му страст е седмото изкуство. Кандидатства във ВИТИЗ и го приемат "Операторско майсторство". Шансът с "Ку-ку" идва в началото на втори курс, когато след козлодуйското предаване екипът оредява. Взимат го и тръгва да снима почти всичко, което трябва на студентската програма. Оттам му остава рефлексът за бърза реакция, когато на момента трябва да реши кадъра, но в същото време и да прецени какво иска да постигне на финала.

През 1994 г. късметът, но и натрупаният вече опит, пращат Калин Иванов да снима световното по футбол в Щатите. Това обръща живота му.

"Пет дни бяхме в Лос Анджелис и още толкова в Ню Йорк. Тогава реших, че ако някога дойде да работя в Щатите, ще бъде само в Голямата ябълка. Върнах се, около "Ку-ку" все имаше проблеми - ту го спираха, ту го пускаха. Правех и реклами, но усещах, че тъпча на място, не се развивах.

Четири години по-късно ми писна

Тогава приятели ми казаха, че ако ме приемат в някой американски университет, ще ми помогнат финансово. Кандидатствах и през 1998-ма влязох в "Бруклин колидж" - телевизионно продуцентство. В този момент приятелите изчезнаха и трябваше да се оправям сам. Но бях решил - никакви компромиси като таксиджия и сервитьор", разказва българинът по bTV.

Шест дни, след като взима магистърската си степен, започва работа в Cuny TV. Това е всъщност собствената телевизия на Градския университет на Ню Йорк, най-големия в Щатите, с 500 000 студенти. Най-важното, което научава в колежа, е каква е системата на рейтингите и защо са толкова значими. За най-полезни смята часовете по законова уредба на телевизионната работа - какво можеш да снимаш и какво не, къде е забранено да тикаш камерата си, кое се смята за нарушение на лична свобода. Това му дава възможност, когато е на терен, да си знае правата и да преборва охранителите, надвишили претенциите си към екипа му.

Калин работи с легендарния френски водещ Бернар Пиво, известен и с американските си предавания Canape и Double J. Той го запознава с прочутия писател и сценарист Пол Остър, автор на романите "Нюйоркска трилогия" и "Лунен дворец", режисирал "Дим" и "Лулу на моста". Покрай магазинното си предаване Study With the Best Калин се е срещал с един от любимите си режисьори - Алфонсо Куарон, Мартин Скорсезе, Коста Гаврас. Любопитно е професионалното му запознанство с Изабел Юпер. Актрисата била много взискателна към осветлението и нашето момче очаквало с голямо притеснение срещата с френската звезда. Когато тя дошла за снимките, не направила и най-малката забележка. Казала само: "Да започваме", а после останала още няколко минути извън определеното време.

Неотдавна Калин и Антония Катранджиева, която има танцово-театрална трупа, са разработили йога канал в you tube. Вече имат над 100 000 гледания и 1600 абонати.

Телевизията обаче не запълва изцяло личните амбиции на българина от Ню Йорк. Да прави документални филми е другата му страст. Той е операторът на Евгения Атанасова, когато тя засне филма за Кристо Явашев "Пътят към Портите". "Беше много сърдечен с екипа ни. Кристо винаги ти дава повече, отколкото питаш. Но в момента, когато времето за интервюто изтече, той се изправи и каза: "Много ви благодаря, но сега имам друга работа." И си тръгна. Когато си до него, чувстваш нещо, което не си чувствал дотогава - затова е толкова голям", разказва Калин в интервю.
"Хубен рисува пари" на Георги Тенев - за рейтинговия ни художник Хубен Черкелов от Щатите, е друг негов реализиран проект зад камерата.

Днес Калин Иванов живее в Бруклин със съпругата си Ана и е щастлив от начина, по който му се случват нещата. Привлича го космополитизма на Ню Йорк, където се срещат хора от цял свят и непрекъснато нещо се променя. Като например онзи парк, изграден върху вдигнат над земята изоставен релсов път. По него минавал влакът, който някога е карал месото до Бруклин. Релсите обрасли с всякакви растения, а след реконструкцията привличат 3 милиона посетители годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай