Опашка в Смолян пред Света Петка

Децата не знаят 10-те Божи заповеди. Малка, жалка България, каза дядо Николай

Опашка в Смолян пред Света Петка | StandartNews.com

Смолян. Стотици родопчани се стекоха на храмовия празник на най-голямата новопостроена православна катедрала у нас след "Александър Невски" - "Свети Висарион Смоленски". Въпреки жегата и обезлюдения през лятото Смолян, църквата се изпълни от богомолци. По-голяма част от вярващите останаха до края на 4-часовата литургия, оглавена от Пловдивския митрополит Николай от Великотърновския владика Григорий.

Те донесоха в родопския град свещените одежди на Света Преподобна Петка (св. Параскева) и иконата с нейния образ. След края на литургията смолянчани се подредиха смирено на опашка пред реликвата и се помолиха за здраве и благополучие. 11-те катедрални камбани на църквата в Смолян забиха, а "На многая лета" огласи празничния ден за Родопите. Миряните се наредиха на опашка и за благословения обяд, раздаден от църковното настоятелство. Хората се стекоха в храма, за да почетат делото на последния родопски епископ Свети Висарион, мъченически загинал за вярата преди 4 века.

Множеството смирено изслуша и проповедите на двамата владици. "Докато има православие - има България, няма ли православие - няма я и България", обърна се към миряните в словото си дядо Григорий. По думите му не е случайно продължаващото безверие сред обществото ни, след като в дирекцията по вероизповеданията има над 100 регистрирани секти, които подмамват младежта. Владиката изрази недоумение защо медии и търговци всяка година тръбят, че свети Валентин е празник на влюбените, а никой не казва, че на 14 февруари Църквата почита свети Кирил Славянобългарски.
В типичния си остър стил на говорене в своята проповед митрополит Николай рязко смени тона и изброявайки, че на празника на храма са дошли кметът Мелемов и общински съветници, попита къде е областният управител: "Защо го няма тук? Защото може би още е на Бузлуджа". По думите му народът ни ще се обедини не от политиката и партиите, а от вярата. Дядо Николай риторично запита и защо от 9 септември до днес липсва духовна просвета сред младежта, а децата не знаят дори 10-те Божи заповеди и завърши:

"Малка, жалка, България! Но какво, като си малка?".
За храмовия празник от името на основните ктитори на православния храм "Св. Висарион Смоленски" - сем. Баткови, Здравка Баткова направи дарение за два социални дома в Смолянско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай