ООН ще ни предостави техническа помощ за бежанците

ООН ще ни предостави техническа помощ за бежанците | StandartNews.com

София. "Върховният комисариат на бежанците на ООН ще предостави техническата помощ, от която се нуждае българското правителство при приемането на бежанци", заяви регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) за Централна Европа Монсерат Вие на брифинг след срещата си с премиера Пламен Орешарски, предаде агенция „Фокус".

Тя призна, че броят на търсещите убежище в България хора нараства през последно време, а капацитетът на България за настаняване и предоставяне на убежище е ограничен.

Монсерат Вие каза, че срещата й с премиера е била насочена към евентуална бежанска вълна заради конфликта в Сирия. По думите на регионалния представител на ВКБООН, фактът, че капацитетът на страната е ограничен, означава, че условията, в които живеят бежанците, не са добри.

„Тези хора бягат заради война, конфликт и страдания и на тях им трябва сигурност. Това са хора, родители, деца, които са видели как загиват техни близки и как изчезват домовете им и именно заради това са дошли в България, за да намерят сигурността", обясни Монсерат Вие.

Тя обеща, че България ще получи цялата подкрепа, от която се нуждае. Според нея Европейската комисия ще предостави подкрепа на държава членка, която се намира толкова близо до границата с държавата, в която има конфликт, каквато е България.

„Премиерът Пламен Орешарски ме увери, че ще направи всичко, за да защити тези хора и да подобри условията, в които бежанците живеят", заяви Вие.

По отношение на ситуацията в Сирия, тя изрази надежда, че конфликтът ще бъде потушен и хората ще намерят живот в безопасност.

На срещата присъства и представителят на ВКБООН Роланд-Франсоа Вейл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай