ООН с постоянно наблюдение в бежанския лагер в Харманли

ООН с постоянно наблюдение в бежанския лагер в Харманли | StandartNews.com

Хасково. Представител на Върховният комисариат за бежанците към ООН направи оглед на условията, при която живеят бежанците в центъра в Харманли във вторник по обяд.

В имиграционния център в южния град вече има постоянно наблюдения на ВКБООН в лицето на хърватина Владимир Смолян. Задачата му е да координира действията там и да подава ежедневна информация за нуждите и живота на настанените.

Комисариатът ще осигурява и един път на ден топла храна за домуващите в лагера в Харманли, който е най-многобройния временен център за настаняване на бежанци у нас. Вече е наета и фирмата, която в следващия месец ще се грижи за приготвянето и доставката на храната.

Мярката идва след като по време на пресконференция заедно с министър-председателя Пламен Орешарски преди две седмици върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш обеща помощ към България за справяне с притока на бежанци от Сирия. Той призова останалите страни членки на ЕС да споделят бремето на проблемите. Гутериш обяви и, че ще стартира програма, която ще включва изпращането на персонал на ВКБООН и партньорски организации. Целта е да подпомагане за по-бързото разглеждане на молбите за закрила, както и предоставянето на помощи, с които ще бъдат посрещнати най-належащите нужди на сирийските бежанци.

Междувременно в Бежанския център в Харманли бяха засечени нови три случая на болни имигранти от хепатит „А". Преди месец с болестта на мръсните ръце беше диагностицирано 5-годишно момиченце от Сирия.

Освен новите триима болни от хепатит „А" в Харманли има и трима носители на хепатит "В".

От края на миналата седмица 4-има медици от „Лекари без граници" се грижат за здравето на бежанците в лагера.

Те ще преглеждат в кабинети в полуготовите помещения от ремонта, който тече в три от сградите на бившите казарми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай