Онкоболни дават ден на институциите за проблемите им

Розовият месец за съпричастност с болните от рак на гърдата започва във вторник

Онкоболни дават ден на институциите за проблемите им | StandartNews.com

София. Онкоболни дават ден отсрочка на институциите, за да разрешат проблема с животоспасяващите лекарства, стана ясно от сутрешния блок на бТВ. Тези дни жени, които се борят с рака на гърдата, се възпротивиха за решението на НЗОК да не поема скъпоструващите лекарства за лечението им. 

„Утре лентичката ще е черна, а не розова, ако не вземат решение. Имам план за действие, зад мен са всички пациентски организации и ще реагираме остро", каза болната от рак Диана Борлакова и напомни, че утре започва т.нар. розов месец за съпричастност с болните от рак на гърдата. Тя и останалите, към които НЗОК все още не е поела конкретен ангажимент, ще поискат хуманно убежище, ако проблемът с лекарствата им не бъде разрешен.

„От 20 г. си плащам здравните осигуровки. Къде са моите пари?", попита Борлакова. Тя бе категорична, че дава толеранс на институциите само до края на деня.

„Нямам отговор от НЗОК, нито съм чула за ново заседание по повод онкоболните. Не съм чула официално изявление на никоя от институциите", каза още Борлакова и уточни, че е поддържала контакт с шефа на НЗОК Румяна Тодорва „до момента, в който призна, че касата няма пари и че онкоболните не са нейн ангажимент".

Бившият шеф на касата д-р Пламен Цеков коментира случващото се с онкоболните с думите: „Недопустимо е пациентите да бъдат въвличани във финансовата рамка на НЗОК и това да е обяснение защо не могат да получат едно или друго лечение".

В отговор на онкоболните, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева каза, че „до края на август задълженията на държавните болници са 326.5 млн. лв, а общите задължения ще са повече от 500 млн. лев". Тя напомни, че ще има фалити в някои болници в страната.

„Александровска болница категорично не е пред фалит, но е с недофинансирана дейност. Такива са големите болници в България. 80% от болните постъпват в 20 болници в страната, най-вече в университетските". Това заяви в ефира на бТВ изпълнителният директор на Александровска болница д-р Костадин Ангелоов по повод фалитите в здравеопазването, които предрече здравният министър по-рано.

„Преди година имаше реформи - намаляване на цената на изотопа – от 3 на 2 хил. лв. Това, по думите му, станало без обяснение и „допринесло" Александровска болница да генерира 2 млн. лв. дефицит. Това не касае пациентите, но здравното заведение дотира всяко едно изследване с 1000 лева", припомни той. И изтъкна, че трябват много пари, за да се поддържа болница като Александровска".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай