Омбудсманът не изключва пак протести за тока

Омбудсманът не изключва пак протести за тока | StandartNews.com

София. Омбудсманът Константин Пенчев не изключва зимата отново да има протести заради тока, тъй като не вижда с нищо да се е подобрило положение по отношение на ЕРП-тата в сравнение с 2012 г. Пред БНТ Пенчев коментира, че те ще са „заради глупостта на институциите". Омбудсманът също така посочи, че страната има нужда от сериозни реформи и затова новото правителство трябва да бъде сформирано поне за две години напред.

Според Константин Пенчев ДКЕВР трябва да се избира от НС, за да бъде независима. В същото време поскъпването на електроенергията, според него, трябва да бъде съпътствано със социална подкрепа, за хората, които не могат да си плащат тока.

„България има нужда от много сериозни реформи, затова е необходимо правителството да бъде сформирано не за кратко време, а поне за две години", коментира още той.

Според него правителството трябва да има хоризонт или до местните избори догодина, или до президентските.

„Ако се мисли за правителство за половин година, това ще е фатално за държавата. Реформите се отнасят не само до актуализация на бюджета, да не забравят за реформа в здравеопазването, образованието, съдебната система, енергетиката също трябва да се реформира", заяви още Пенчев.

Според него обаче проблемите в държавата се задълбочават все повече, което прави българина все по-апатичен.

"Работа на всяка една институция е малко по малко да върнем доверието на хората", каза омбудсманът и подчерта, че това зависи от хората, които работят в съответната институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай