Омбудсманът настоява за проверка в "Софийска вода"

Изпратил е писмо до КЗК и НАП

Омбудсманът настоява за проверка в "Софийска вода" | StandartNews.com

София. Омбудсманът на България Константин Пенчев изпрати писмо до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В него той настоява за проверка в "Софийска вода". По този начин той иска да разбере спазена ли е забраната за злоупотреба с господстващо или монополно положение от страна на дружеството.

Правото на клиентите на защита на икономическите им интереси е нарушено заради задължение да заплащат лихви върху прогнозно определени количества потребена вода, без отчет на средство за търговско измерване, обяснява омбудсманът. В рамките на извършената от омбудсмана проверка, в защита на своите действия от "Софийска вода" се позовават на наредба за ВиК системите, съобщава бТВ.

Цитираните разпоредби по никакъв начин не кореспондират с тезата, защитавана от дружеството, пише още Пенчев до.

Освен до КЗК, омбудсманът на България е изпратил писмо с настояване за проверка и до НАП, заради друг проблем, свързан с дейността на "Софийска вода". В касовите бележки, издавани от дружеството на потребителите, липсва информация за количеството използвана вода, за периода, за който е начислено задължението и за номера на фактурата, по която е извършено плащането, сочат експерти.

Посочването само на "вода" не е достатъчно и не отговаря на императивното изискване за съдържанието на касовата бележка, смята Константин Пенчев. "Софийска вода", не спазва нормативните изисквания за съдържанието на фискалната касова бележка, нарушава правото на информация на абонатите си и прегражда пътя им на защита при евентуално възникване на спор за неплатени задължения, става ясно от омбудсмана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай