Омбудсманът: Интернатите са остарели

Омбудсманът: Интернатите са остарели | StandartNews.com

София. Възпитателните училища и интернатите са остарели, създадени са в минало време и по закони от 50-те години на миналия век, когато реалностите у нас са били съвсем други. Това каза омбудсманът на България Константин Пенчев. Той участва в конференция на тема "Деца в конфликт със закона - реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето".

В тези институции няма никакви нормални условия за децата в риск и няма как да изпълняваме адекватно ангажиментите си по редица конвенции за правата на децата, каза Пенчев, цитиран от БГНЕС.

Моля ви, нека направим нещо сега, защото всеки ден в тези институции биват смачквани детски души, емоционално се обърна той към гостите. Обсъжданите в рамките на форума теми са много важни, защото ще дадат насоките в реформата на детското правосъдие и ще поставят основа най-сетне да бъдат приети съответните закони и нормативни актове, продължи омбудсманът.

Трябват нови и бързи процедури, които да се гледат от съответните съдии със съответния подход, каза още Пенчев за интернатите. Не може родители да спорят дали детето им да получи международен паспорт с години и на три инстанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай