Окупацията раздели преподаватели и младежи

Гонят студентите, те остават

Окупацията раздели преподаватели и младежи | StandartNews.com

София. Вълна от студентско недоволство затвори зали в още четири университета вчера. Така млади хора подкрепиха исканията на колегите си от Софийския университет, които шести ден протестират. Вчера Академическият съвет на Алма матер излезе с декларация, според която подкрепя правото им на протест, но ги моли да потърсят други форми. Окупаторите обаче отказаха да напуснат Ректората.

Преподаватели и студенти направиха жива верига в двора на Софийския университет още преди да започне заседанието на Академическия съвет, който трябваше да реши как да процедира по време на окупацията. Те бяха вдигнали лозунги "България цяла сега вази гледа". Повечето от тях са се подписали в подкрепа на студентската окупация. В двора на Алма матер вчера бяха пропускани само студенти, които можеха да докажат това с документ, преподаватели, журналисти, както и хора от администрацията по списък, оставен от ректора Иван Илчев. В ранния следобед към протестиращите студенти от СУ се присъединиха и група студенти от Медицинския университет в София, които влязоха в двора с надписа "Оставка". Десетина администратори и библиотекари не са били допуснати рано сутринта, въпреки че искали да си вземат някои вещи от кабинетите. Истинска буря предизвика един докторант по история - Борис Боев. Той едва се спаси от линч, след като се опита да прочете декларация против окупаторите в двора на университета. Тя е написана от студентско-ученическото сдружение "Призив. Преди това Боев се опитал да я прочете на заседанието на Академическия съвет, но не бил допуснат. В текста се казва, че останалите около 20 000 студенти не са били питани за окупацията и че ставащото в момента е антистудентски метеж. Още докато говореше, Боев бе освиркан от студентите, които започнаха да крещят "Махай се" и "Довиждане", както и да го призовават да си покаже студентската книжка, за да видят дали не е провокатор. Охраната, която се състоеше от студенти, направи плътен кордон, за да го изведе навън, без да бъде линчуван. "Гарантираме целостта му само до оградата", казаха момчетата.

Пред университета пък през целия ден се трупаха граждани, дошли да дадат рамо на окупаторите. Някои им носеха пликове с храна и вода, други - домашно приготвени баници. Преди заседанието на Академическия съвет дойде и плаха групичка от младежкото БСП, която бе освиркана от студенти. Богословският факултет пък излезе със специална декларация в подкрепа на протеста.

ВЛАСТТА

Да не нарушават
правата на другите

Анелия Клисарова, министър на образованието

Студентите са млади хора, образовани и трябва да изразяват своята гражданска позиция, а как да стане това е право на избор, но не бива да се нарушават правата и на другите, които имат друга гражданска позиция. Това е демокрацията.
Университетите са автономни и министерството няма как пряко да се намеси при така създалата се ситуация. Това е решение на Ректорския съвет на университета, трябва да се организират така нещата, че учебният процес да не прекъсва. Тези, които искат да учат, трябва да получават своите знания.

РЕКТОРИТЕ

Нека не използват
залите за политика

Позиция на Съвета на ректорите

Съветът на ректорите на вузовете в България признава конституционното право на студентите да протестират, но възразява срещу допускането на злоупотреба с права, както и с тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други. Не е правилно и отнемането на възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители. Съветът на ректорите възразява срещу всякакви опити висшите училища да се използват като територия за политически искания и действия. Те изказват и притесненията си от проваляне на академичната 2013/2014 г., тъй като призивите за окупация на други ВУЗ-ове може да доведе до хаос в образователния процес и невъзможност зимният семестър и зимната изпитна сесия да завършат в определените срокове.

СТУДЕНТИТЕ

Не всички са
"за" окупация

Студентски съвет на ФЖМК

Ние рaзбирaме недоволството нa колегите си от създaлaтa се ситуaция в стрaнaтa и подкрепяме техните действия, целящи събуждaне нa морaл у упрaвлявaщите и стремеж към промянa. Софийският университет винaги е бил и винaги ще бъде знaков елемент в тaзи държaвa. Порaди тaзи причинa нaмирaме зa aдеквaтно пристъпвaнето към сериозни действия, кaквото е окупaциятa от стрaнa нa студентите нa СУ. В знaк нa подкрепa нa 24.10.2013 г. беше окупирaнa и нaй-голямaтa зaлa нa Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция. Държим дa отбележим, че Фaкултетният студентски съвет към Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция подкрепя окупирaщите и техните искaния. Но е вaжно дa стaне ясно, че товa не е позициятa нa всички обучaвaщи се във ФЖМК.

Съмняваме се в
безкористността

Група "Неспящите студенти"

Самите ние подкрепяме исканията на голяма част от българските граждани. Подкпрепихме протеста срещу професор Димитър Токушев и мотивите на първоначалната окупация, подкрепихме искането на ранобудните ни колеги за оставка на сегашното правителство, но мнението ни за тях коренно се промени, когато те излязоха с декларация, в която вече заявяваха, че искат "възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори" и "незабавното разпускане на 42-то народно събрание".
Имахме своите съмнения за нашите колеги окупатори още в началото на акцията им, но окончателно се усъмнихме в безкористността на действията им след въпросната декларация.

ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

Да блокират съда

Проф. Драгомир Драганов

Настроенията сред преподавателите по отношение на окупацията на Софийския университет са раздвоени. Подкрепям исканията на студентите, но в същото време това е грубо нарушение и на закона, и на нашия правилник в университета. На мен ми е забранено да ходя на работа. Не е ли унизително за един професор да го блъскат и да не може да стигне до работното си място? Бих посъветвал "Ранобудните студенти" да окупират Конституционния съд, а не Алма матер. Смятам, че университетът не е място за предявяване на политически искания и студентският протест постепенно ще утихне.

Трябва да гласува
Общото събрание

Ивайло Дичев, преподавател в СУ, във фейсбук

Макар и разочароващо, решението на Академичния съвет на СУ не можеше да е много различно. Решение за подкрепа на студентската окупация и обща стачка на университета следва да вземе Общото събрание. Наистина можеше да се насрочи извънредно такова, но се съмнявам, че там мнозинството щеше да подкрепи искането за оставка на правителството.

Да посочат
алтернатива

Мария Нейкова, преподавател във ФЖМК

Толкова пъти чух, че сега не е времето, университетът не е мястото, окупацията не е начинът за студентския протест. Как един журналист не попита кога е времето, къде е мястото, кой е начинът. Това е много важен въпрос, когато някой отрича нещо - да посочи алтернативата.

Това не е
формулата

доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси

Това не е формулата, тъй като на практика учебният процес е един сложен технологичен процес и една окупация на цяла сграда и на цял университет на практика нарушава цялата технология на процеса за образование. Това не е мястото и за политическа изява. Много внимателно, много коректно уважаваме становището на студентите, които са направили т.нар. окупация. Но окупация е тогава, когато окупираш чужда територия, а студентската аудитория не е чужда територия.

Отвориха зала за желаещите да учат

Студентите в Алма матер вчера направиха кордон от вътрешния вход на Ректората до зала 1, в която се провеждаше заседанието на Академическия съвет. Целта бе да се срещнат очи в очи с преподавателите и да заявят твърдата си позиция. Организаторите на окупацията излязоха и с инициатива "Окупирай и учи". За целта те ще отворят 252-ри кабинет. По този начин всеки, който иска да учи, може да използва аудиторията. Има книги, които са дарение на студентите от издателство "КХ". Вътре студентите се хранят със солети, сандвичи, вафли, кроасани, пици, носят им цигари отнякъде. В 272 аудитория има написани правила на дъската и те са изключително стриктно спазвани. Първото правило е без алкохол и цигари. Второто е "Без оскверняване на речта, солидарност с исканията в декларацията, без агресия, почиствайте след себе си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай