Октоподите може би сънуват

Сменят цвета си, докато спят

Октоподите може би сънуват | StandartNews.com

Могат да отварят буркани, разпознават лица

Морският биолог Дейвид Шийл засне как октоподът Хайди сменя цвета си, докато спи, което насочва, че може да сънува, съобщи в. „Дейли мейл“.

Цветът на Хайди се променя от светъл на тъмен. Това са същите цветове, които тя използва като камуфлаж, докато ловува и яде плячката си, когато е будна. Процесът се задейства или от промяна в околната среда, или от заплаха.

Хайди живее в аквариум. Дейвид Шийл от Тихоокеанския университет на Аляска не е извършил достатъчно изследвания, за да защити теорията си. Той обаче е готов да каже какво сънува Хайди.

„По промените в тялото й може да бъде разказан и сънят й. Тя вижда рак и цветът и започва да се изменя. След това става съвсем тъмна. Октоподите правят така, когато се издигнат от дъното. Това е камуфлаж, сякаш тя тъкмо се е справила с рак и ще си го изяде - затова не иска никой да види“, обясни Дейвид Шийл. „Много е необичайно цветът така да се появява и изчезва от мантията й… Обикновено това не се наблюдава, докато животното спи“, каза той.

Мантията на октопода е специална част от тялото - разположена е зад главата и там са всичките органи. Октоподите имат под кожата хиляди променящи цвета си клетки - хроматофори. Те се разширяват и свиват и така изтласкват пигмент на повърхността. Други два вида клетки участват в камуфлажния процес - едните създават цветове на дъгата, а другите разпознават цветовете от околната среда.

Октоподите смайват специалистите от векове - могат да отварят буркани, разпознават лица. Те нямат централна нервна система като хората, а мозъчните им клетки са по цялото им тяло. Това им дава много добър контрол върху всяка част от тялото.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай