Окончателно стана ясно защо ядките трябва да влязат в менюто ни

Ядките са богати на хранителни вещества и на здравословни мазнини

Окончателно стана ясно защо ядките трябва да влязат в менюто ни | StandartNews.com

Млени орехи към сместа за палачинки или малко фъстъчено масло в соса за пържене на зеленчуци. Такива едни добавки ще обогатят ранното сутрешно меню. Ядките подобряват рецептите и повишават хранителните стойности на ястията.

Ядките получават възторжени отзиви от диетолози най-вече заради здравословния си профил на мазнини. Орехите, бадемите, шамфъстъкът и лешниците са богати на понижаващи холестерола мононенаситени и полиненаситени мазнини и съдържат по-малки количества повишаващи холестерола наситени мазнини, предава БГНЕС.

И това не е всичко. Ядките съдържат фибри, растителни протеини, витамин Е, калий, и магнезий. Тъй като те са пълни с тези хранителни вещества и мазнини, които поддържат здравето на сърцето, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разрешава на опаковките на ядки да се изписва следната квалифицирана здравна претенция: "Научните доказателства сочат, но не доказват, че консумацията на 1,5 унции дневно от повечето ядки, като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания." Макар че формулировката на правителствения език изглежда малко мъглява, посланието на FDA има за цел да насърчи ежедневната консумация на ядки с цел превенция на сърдечни заболявания.

"Ядките са богати на хранителни вещества и на здравословни мазнини, които са свързани с поддържането на оптимално здраве, най-вече с ползи за здравето на сърцето", казва Шарън Палмър, регистриран диетологг и автор на книгата "План за борба с диабета с помощта на растенията". "Яденето само на шепа ядки на ден понижава нивата на LDL (лошия) холестерол и благоприятства кръвното налягане. Бадемите и лешниците помагат за намаляване на възпаленията, което може да доведе до по-добро здраве на сърцето".

Колко ядки трябва да похапнете, за да извлечете ползи за сърцето си? Една и половина унции се равняват на около една шепа ядки. Тъй като размерите на дланите варират, по-конкретното еквивалентно измерване е 1⁄3 водна чаша. Колко точно се брои за една порция зависи от ядката. Например, ще хапнете повече дребни шамфъстъци, отколкото едри половинки орехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай