Охранител е най-търсената професия

Охранител е най-търсената професия | StandartNews.com

София. Охранител е най-търсената професия в България, обявиха от Националната агенция за професионално образование и обучение.

8620 души са получили подобно обучение през 2011 г., а през миналата година са били 11 457 души. Почти тройно е нараснал интересът към професията "пътен строител", като през 2012 г. обучените са вече 8099 души, докато година по-рано са били едва 3295 души.

От дамите най-много желаещи има за козметици, макар че трудностите в тази професия започват още в процеса на обучението. То е и едно от най-скъпите - 2500 лева излиза един курс, ако трябва да си го платиш сам.

Все повече българи искат да развиват малък и среден бизнес, поради което придобиват такъв тип професионална квалификация - общо 6621 души за миналата година. Засилен интерес има и към получаване на познания и умения, свързани с озеленяване и цветарство.

Разцвет претърпяват и обученията, свързани с вътрешни и международни превози на товари, както и тези в сферата на икономиката, мениджмънта, екологията и опазването на околната среда. Постепенно залязват професиите, които са свързани с много тежък физически труд.

За последната година най-слабо търсените са работническите професии - в миннодобивната, преработвателната, химическата промишленост. На дъното на класацията са професии като шлосер или стругар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай