"Огънят на Анадола" пламва в София. Невероятно шоу

Шоуто е гледано от над 45 милиона зрители

"Огънят на Анадола" пламва в София. Невероятно шоу | StandartNews.com

Спектакъл на "Гинес" от Турция отново идва в България

Шоуто е гледано от над 45 милиона зрители

Световно известно танцово шоу, вписано в рекордите на "Гинес", се завръща в България с нова версия.

Спектакълът на хореографа Мустафа Ердоган - "Огънят на Анадола",  ще гостува в София  на 10 декември - в зала 1 на НДК, и във Варна - в Двореца на спорта.

Шоуто е вписано в книгата за рекорди "Гинес" в две категории - "За най-бързо танцово представяне" с 241 стъпки в минута и за "Най-многоброина публика" - с 400 хиляди души, събрани на едно място.

"Огънят на Анадола" е на път да постигне нов рекорд по гледаемост - видян е на живо от 45 милиона души по света, допълват организаторите от от Истанбул.

Какво е посланието на"Огънят на Анадола"?

Спектакълът е танцово вдъхновение, което цели да обедини източните и западните култури, както и да дава универсални послания за мир. Чрез синтеза на народни танци с балет, модерни танци и други творчески дисциплини, той предлага на света шоу, културен празник по съвременните стандарти.

Източниците на танците са от хилядолетната митологична и културна история на Анадола.  Става дума за оригинален проект, който включва 3000 фолклорни танцови фигури и народна музика, събрани от почти всеки регион на Турция.

През 1999 г. Мустафа Ердоган, предприема първите стъпки за реализиране на мечтата си, датираща от много години. През май 2001-ва  г. започва да режисира различни шоута на национално ниво с името Sultans of the Dance. Следва лансиране на спектакъла в чужбина.

През 2002-ра година "Огънят на Анадола" тръгва на световно турне - в Германия, Австралия, Белгия, Франция, Холандия, Англия, Испания, Италия, Швейцария, Карибските острови, Азорските острови, Мексико, Русия, Чили, Канада, Япония, Португалия, Швеция, Пакистан, Тунис, Мароко, Китай.

Имало е концерти в страни като Нова Зеландия, Америка, Сибир, Бахрейн, Оман, Южна Корея - изиграни са повече от 5000 представления.

Така те  достигат до милиони любители на изкуството.

Любопитното е, че актьорите играят с огромен успех както в парламента на Китай, в московския парламент, така и джамията "Мохамед Али" в Кайро, пред египетските пирамиди...

От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова зрителите.

Спектакълът е номиниран за "Гинес" тъй като трупата за пръв път е играла в китайския парламент и е първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

"Огънят на Анадола" е в основата и на първата турска детска танцова група, която се ражда през януари, 2010-та г.с името "Къвълджъм" (б. ред.  - искра) (Kıvılcım ).

По същото време има пет танцови академии - Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, Измит и Газиантеп, където подрастващите се учат да танцуват.  

Хореографът на спектакъла обновява периодично артистичния му състав, както и някои елементи в сюжета.

"За да може едно шоу да живее дълго във времето, то трябва да се развива. Всеки нов артист допринася за изграждането на нещо ново. А изкуството е процес в развитие, не музей, в който не смееш нищо да докоснеш", казва Мустафа Ердоган.

Той подбира прецизно таньорите, с които работи. От 750 кандидати на кастинга например, на финала остават 90. 

Този първи период, изпълнен с упорит труд, продължава около година и половина. Понякога с по осем, а друг път с до 16 часа репетиции на ден.

Режисьорът е сменил четири поколения танцьори.

Друг важен акцент в "Огънят на Анадола"е свързан с  изкуството на техническото творчество.

Колкото по-стара, сюрреалистична или митологична е историята, толкова повече технологии са необходими.

"Танците са втората най-трудна професия в света след миньорството. Нашето уникално културно богатство привлича публика от цял свят. Заедно с моите артисти работихме неуморно в 50-градусовата жега на Анталия през лятото и в снежния студ на Истанбул през зимата. Имаше дори кръв по време на репетициите, причинена от истинските мечове, които използвахме, за да интерпретираме бойните сцени.

Дисциплината е задължителна, намесвам се във всяка сфера, включително и в личния живот на танцьорите. Тренировъчният процес в "Огънят на Анадола" все още продължава. Усъвършенстваме се и научаваме нови неща всеки ден.

Танцът е начин на живот за нас", споделя Мустафа Ердоган.

Той е роден в Хакари през 1965-та г. Учил е философия в университета Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази.

Мустафа Ердоган е проявявал интерес към народните танци по време на студентските си години, като от артистичните си прояви е получавал престижни международни награди.

Неговото обучение по народни танци в Bilkent University през 1997-ма г. е първата стъпка на "Sultans of the Dance". Той прави компилация и хореографски проучвания върху анадолските фолклорни танцови стъпки между 1997-2000-та година.

По време на същия период работи като хореограф в театър Истанбул-Гюл Дюшюндюру и културен център Бешикташ.

Тъй като интересът му към народните танци постепенно нараства, Мустафа Ердоган, който вярва, че частните организации могат да оцелеят само с институционализация, основава Sultan's of the Dance, първата частна и голяма танцова компания в Турция през 1999-та г. По-късно името му е променено на Anatolian Fire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Емилия
преди 5 месеца

Концертт в София е на 9.12. или 10.12.?

Откажи
мария тодорова
преди 5 месеца

моят билет е за 10.12.2023г.

Откажи