„Офицерският плаж" пълен с хора въпреки забраната

„Офицерският плаж" пълен с хора въпреки забраната | StandartNews.com

Варна. Независимо от забраната за къпане, „Офицерският плаж" във Варна е пълен с хора. Забраната е в сила, докато излязат резултати по изследваните микробиологични показатели за управление на качеството на водите за къпане.

От РЗИ припомнят, че при извършения регулярен и извънреден мониторинг на проби морска вода от зона за къпане „Офицерски плаж" във връзка със заповед на Директора на РЗИ-Варна за забрана на къпането в тази зона, на 7-и юли е бил получен резултат по изследваните микробиологични показатели: „ешерихия коли" - с намаляващи стойности и „чревни ентерококи" – с високи стойности. В останалите изследвани пунктове по Варненското черноморско крайбрежие, пробите морска вода отговарят на изискванията по изследваните микробиологични показатели, предаде "Фпкус

На 30-и юни е била извършена съвместна проверка за оценка на последиците от бедствието с представители на ВиК-Варна, община Варна и община Аксаково, на следните обекти: асфалтов път за площадката на ПСОВ „Зл. пясъци", Водоснабдителна група „Батова", КПС с предварително пречистване в кв. „Аспарухово". Комисията даде препоръки да се възстановят и укрепят засегнатите участъци, да се извърши почистване от наноси и дървета на коритото на река Джезвелийска, корекция, чрез земно-насипен профил и изграждане на отводнителна канавка около КПС „Аспарухово" и др.

Продължава учестеният мониторинг на водата за пиене в район „Аспарухово" и община Аксаково. Извършените лабораторни изследвания на проби вода от квартал „Аспарухово" и „Галата", взета на 7-и юли отговарят на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по физикохимични и микробиологични показатели.
Здравните специалисти са взели и проби от селищата Игнатиево, Засмяно, Долище и Генерал Кантарджиево.

Изследваните показатели отговарят на изискванията с изключение на обществената чешма в село Долище по показател колиформи. Издадено е предписание до ВиК-Варна за предприемане на мерки. Въпреки забраната за къпане, Офицерския плаж във Варна се пълни с хора. Независимо поставените предупредителни табели, които да информират плажуващите за риска за здравето им, то плажът се пълни с много хора, сред които и деца.

Плажуващите коментират, че не се притесняват от нищо и спокойно се къпят в морето и събират тен на плажа. Според тях ако има риск на този плаж, то едва ли на другите плажове е по-сигурно и за това са готови да рискуват. „Ако има някаква зараза във водата, тя едва ли ще стои мирно само в този периметър, за това е излишно да се плашим", коментираха плажуващи в района.

Според здравните инспектори в РЗИ-Варна морската вода има функцията да се самоочиства, но ентерококите във водата са индикатор за късно замърсяване и обичайно бележат устойчивост и поради това отпада по-бавно. Забраната бе наложена в началото на месеца, поради завишените им стойности. Нивото на ешерихия коли влезе в допустимите граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай