ОБЗОР: Петима пострадаха в огнен ад в Банско

ОБЗОР: Петима пострадаха в огнен ад в Банско | StandartNews.com

Банско. Двама огнеборци и други трима мъже са ранени в огнена стихия в курорта Банско. Пламъците лумнали към 00,30 часа в четвъртък на улица „Драма" в склад и къща, собственост на банскалията Любен Пумпалов, който стопанисва известната механа „Дедо Пене" в града.

По това време в имота бил само 36-годишният пазач Георги С. Сигнал за бедствието е подаден на телефон 112 в 00,34 часа. Веднага към мястото на инцидента поели два екипа пожарникари от Банско и Разлог. Като факла горели навес с дърва, покривът на къщата и двата леки автомобила – „Фолксваген Поло" и „Тойота", паркирани до склада. На помощ на огнеборците се притекли пазачът и двама банскалии, които живеят наблизо – 41-годишният Атанас П. и 23-годишният Иван К. Екипите на РС ПБЗН успели да локализират огъня и спасили половината къща от огнените езици, както и дърводелската работилница до нея. Двама от огнеборците се насочили към двете коли, за да гасят пожара, който ги обхванал. За техен лош късмет изведнъж се чул страшен тътен. Гръмнали почти едновременно резервоара на фолксвагена, който бил пълен догоре с бензин, и газовата бутилка в "Тойота"-та, която била почти празна. Взривната вълна помела не само двамата огнеборци, но и тримата доброволци, които им помагали. Веднага им е оказана първа помощ и са извикани линейки на Спешен център. Всички са закарани първо в болницата в Разлог.

По-късно трима от пострадалите са транспортирани по спешност в столичната клиника „Пирогов". В здравното заведение в София са настанени за лечение 38-г. огнеборец от Банско Георги Щ., който е с 3% изгаряния. По-тежко е състоянието на другите двама. Атанас е с 21% изгаряния по главата и горните крайници. Иван пък е с 23% изгаряния по главата, горните и долните крайници. Няма опасност за живота на нито един от тримата пациенти, съобщиха от пресцентъра на „Пирогов".

Вторият пострадал огнеборец Христо Д., на 43 г., се лекува в МБАЛ – Разлог. Той е с разкъсно-контузни рани по тялото, по-сериозно са наранени рамото и единият му крак. Пазачът Георги С. Се отървал най-леко. Засегната е само дясната му ръка, която е обработена и превързана, след което мъжът е пуснат за домашно лечение. Въпреки тежкия инцидент с петимата мъже, колеги на огнеборците успели да потушат огъня и да спрат огнената драма на улица „Драма". Двете возила са почти унищожени от огнения ад, съсипани са и части от покривите на къщата и дърводелската работилница.

Още рано сутринта в четвъртък започна втори оглед на местопроизшествието. Полицай не допускаше журналисти да приближат до изгорелите постройки и автомобили. Към 09,30 часа тук дойдоха дъщерята и зетят на собственика, за да видят какви са щетите.

"За щастие не са лумнали в пламъци складираните до къщата тонове въглища, защото можеше да стане страшно и за нашите домове", коментираха съседи. Някои от тях споделиха, че малко преди да пламне пожарът чули свистене като от изстрелване на фойерверки. "Засега е рано да сме категорични каква е причината за огненото бедствие", казаха разследващите полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай