Обявиха убиеца от "Соло" за общодържавно издирване

Обявиха убиеца от "Соло" за общодържавно издирване | StandartNews.com

Пловдив. Осъденият за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е обявен за общодържавно издирване от окръжна прокуратура-Пловдив.

До тази мярка се стигна, след като подсъдимият не е бил открит на посочения в съдебната преписка актуален адрес в Пловдив, уточни говорителят на ОП Галин Гавраилов.

За Илиян Тодоров е подготвена и европейска заповед за арест. Това каза заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов, съобщи БГНЕС.

Във вторник в късния следобед в Окръжна прокуратура Пловдив е постъпило уведомително писмо от прокуратурата в Перник, придружено от копие на присъдата на Илиян Тодоров. Поводът за това е, че в процеса на разследване е установено, че подсъдимият е с актуален адрес в Пловдив, уточни Гавраилов. Веднага държавните обвинители от Пловдив са завели присъдна преписка, случаят е разпределен на прокурор, който съвместно със служители на Съдебна охрана са започнали издирването на лицето.

"Нито той е търсил контакт с нас, нито ние с него", обяви днес пред  NTV баща му Венцислав Тодоров.

Майката на убитият Кирил Въжаров заяви, че изявлението на Илиян е пълна лъжа. "Убиецът Илиян Тодоров имаше за адвокат целия 29 съдебен състав, изключае съдия Дончева. От самото начало около него са много хора и са виновни в моите очи днес той да не бъде намерен", каза още тя.

Илиян проговори за първи път вчера. Във видео обръщение на български и на английски, публикувано в интернет, той отрича вината си и твърди, че е бил заплашван да мълчи. Адвокатът на момчето Явор Нотев заяви, че е изненадан от изявлението в интернет.

На 4 декември Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на Илиян Тодоров, обвинен за двойното убийство пред дискотека "Соло". Така се сложи край на продължилата близо три години съдебна сага.

Тодоров, който беше на свобода, трябваше да влезе до дни в затвора след решението на ВКС. Той излезе от ареста през декември 2011 г., след като градският съдия Румяна Ченалова го оправда за двете убийства.

През април тази година обаче делото претърпя обрат. Състав на апелативния съд с председател Антоанета Данова прати Тодоров доживот с право на замяна в затвора. Магистратите обаче не промениха мярката му за неотклонение.

Двойното убийство пред заведението, което се намира на метри от Съдебната палата, стана на 18 април 2009 г. Тогава при скандал с нож в гърба бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров. Приятелят им Кирил Димитров също бе намушкан, но оцеля. Камери заснеха силует на мъж с бяла риза да размахва ръка близо до тях. От враждуващите компании само Тодоров бил с бяла риза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай