Обявиха Мерцедесът на Чаушеску на търг

Обявиха Мерцедесът на Чаушеску на търг | StandartNews.com

След екзекуцията на бившия румънски президент Николае Чаушеску, която стана през 1989 година, цялото имущество на диктатора беше конфискувано. Една от свръхинтересните находки от него беше кабриото Mercedes-Benz 350 SL, произведен през далечната 1973 година.

Десет години след конфискацията на имуществото, новата румънска власт реши да разпродадена голяма част от него, в това число и колекционерския Mercedes. Така той попадна в ръцете на анонимен колекционер, който го взима с пробег от едва 4 038 километра.

След като колата навърта 13 460 километра, тя е изпратена в Германия за пълна реставрация. До ден-днешен автомобилът е запазен в отлично техническо състояние, като все още е с оригиналните си гуми от 1973-а. И сега култовият Mercedes на Чаушеску отново бе изложен на търг.

Това, което най-много впечатлява ценителите на подобни возила е, че въпросната кола, която се намира в перфектен оригинален вид и притежава такава богата история, беше продадена за $55 720 - сума, считана за изключително малка сред колекционерите на автомобили.

За сравнение ще кажем, че за същите пари може да се купи съвременна конвенционална E-Klasse. Новият собственик на возилото също е анонимен, а част от парите, които е дал за колата на румънския диктатор са отишли за благотворителни цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай