Община и завод воюват с оксижен

Жива верига от работници в Хисаря спря щурм на жандармеристи заради нова ВиК

Община и завод воюват с оксижен | StandartNews.com

Хисаря. Екшън като във филм се разигра в курорта с минералните извори Хисаря. Положението в градчето е почти военно, а по улиците се разхождат униформени - полицаи и спецчасти.

 

Причината е спор за новата канализация на града, който последните дни ескалира до саморазправа и нелицеприятни случки. От двете страни на барикадата са община Хисаря и ръководството на бутилиращото предприятие ТПХ "Хисар", които не могат да се разберат как ще минат тръбите през имота на частната фирма.

 

Пререканията по думите на кметицата Пенка Ганева са от една година, когато е стартирало изпълнението на проект за 33 милиона лева за нова канализация. Тъй като става дума за европейска субсидия, ако не бъдат спазени сроковете, общината ще трябва да плати от своите пари. Съоръжението обаче трябва да мине на протежение от 200 метра през имот на фирмата, чийто шеф е собственикът на майонези "Краси" Димитър Консулов. Според Ганева двамата с него не могат да се разберат, защото той категорично не допускал машините в двора на предприятието.

 

Липсата на комуникация по въпроса стана повод за вчерашния екшън, при който кметицата доведе работник с ъглошлайф на място и му разпореди да разреже оградата. Докато той режеше обаче, служители на Консулов от другата страна заваряваха отрязаното с оксижен. Всичко се разигра пред погледа на десетки полицаи и жандармеристи, които охраняваха терена за евентуални по-сериозни сблъсъци.

 

"Никой не иска да пречи за изграждането на новата канализация, която е нещо добро за целия град", обяви от своя страна Консулов. Той поискал от общината да разработи схема и подробен план как ще се работи в имота. От фирмата искат и гаранция, че тежката техника, която ще влезе в двора им, няма да застраши живота на работниците. Настояват още да не бъде нарушен работният им процес. От общината обаче така и не седнали да направят този план за действие, който по думите на Консулов бил тяхна работа. От фирмата съобщиха, че униформените също опитали да щурмуват оградата, но срещнали отпора на жива верига от работници. По непотвърдена информация има двама арестувани работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай