Обраха музея на Хаджи Димитър в Сливен

Обраха музея на Хаджи Димитър в Сливен | StandartNews.com

Във връзка с дръзкия обир на ценни експонати от Къща-музей "Хаджи Димитър" в гр. Сливен, министърът на културата Вежди Рашидов ще разпореди извършването на пълна проверка в музейния комплекс, съобщиха от Министерството на културата.

Къщата-музей на Хаджи Димитър в центъра на Сливен е обрана, съобщи Sliveninfo. Кражбата е станала в нощта срещу 13 ноември. Крадците са прескочили високия близо два метра дувар и са обрали част от експонатите на втория етаж.

"Има такава кражба, но ни е забранено да говорим", коментираха служители на музея. Директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков също отказа коментар, тъй като в момента има образувано досъдебно производство.
Според първоначалните информации са изчезнали кания, пищов, нож и документи. Открити са и следи от крадеца. Те са оставени на оградата, непосредствено зад бюста на майката на Хаджи Димитър Марийка Асенова. Родната къща на знаменития сливналия е била охранява със СОТ. Не е ясно обаче дали той се е задействал. Според информация на Sliveninfo, първоначално са задигнати два пистолета и една кама. По време на бягството обаче единият от пистолетите е изтърван и по-късно е открит от полицията.

От МВР-Сливен потвърдиха за кражбата, като уточниха, че сигналът за проникване е получен между 3,30 и 4,00 вчера сутринта. "От едно от помещенията на втория етаж са откраднати три експоната с историческа стойност - ятаган с кания, пищов и нож", се казва в официалната информация.

Комисията, която ще извърши проверка на състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, обхващаща нейното стопанисване и най–вече – мерките за сигурност в тази наша национална светиня, ще бъде назначена със заповед на министър Вежди Рашидов. В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство", както и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

Проверяващите инспектори от Министерство на културата ще имат за първостепенна задача да преценят дали са достатъчни мерките, взети от длъжностните лица в музея за опазването и съхраняването на безценните експонати, свързани с делото и подвига на този велик българин и герой от българското национално-освободително движение.

Къща-музей "Хаджи Димитър" е на подчинение към Регионалния исторически музей в Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай