Обама почва ревизия за атентата в Сарафово

Борисов имал забележки за работата на щатските служби

Обама почва ревизия за атентата в Сарафово | StandartNews.com

Бургас. Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи на летище Сарафово, и неговите помощници, са влизали в България с истинските си самоличности. Едва на наша територия са ползвали подправени документи.

Под фалшиви имена те са наемали апартаменти, коли и хотели, а след това са напускали страната отново със своята истинска самоличност, разкри премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че цялата схема на бомбения атентат може да бъде разкрита едва след като се установи самоличността на загиналия атентатор. "Разследването върви така, че ние знаем кои хора са идвали в България. Знаем ги къде са пребивавали, с кого са свързани, знаем също връзките им с човека, който се е самоубил, да не кажа, че е убит или по техническа грешка. За да можем да кажем нещо повече от това, трябва да се установи самоличността на взривилия се, за да се знае кой е този човек. Това казах и на президента Обама, че имам към службите от Атлантическата общност големи забележки", заяви в Царево премиерът Бойко Борисов. Той не уточни обаче колко души общо са участвали в подготовката и реализацията на взрива на летището.

Борисов допълни, че американският президент Барак Обама ще предприеме спешни действия, за да ревизира работата на щатските служби. "Ако разберем кой е човекът, който се е взривил, ще може да кажем цялата схема за атентата на бургаското летище. Но преди това не можем да си позволим да обявяваме за престъпници хора, които са заподозрени", коментира още премиерът. Той припомни за пореден път, че е озадачен от факта, че нашите служби да разполагат с три от данните - пръстов отпечатък, ДНК-профил и глава - и в същото време самоличността на атентатора да остава неразгадана.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай